BERD: Prognozele de crestere economica a Romaniei se inrautatesc

Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 10:51
1401 citiri
BERD: Prognozele de crestere economica a Romaniei se inrautatesc

Cresterea economica a Romaniei pentru acest an va fi de doar 0,5%, estimeaza Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, dupa ce in iulie prognozase o crestere economica de 0,8%.

Aceasta rectificare are la baza evolutia crizei zonei euro, problemele din agricultura si incertitudinea politica.

BERD a imbunatatit totusi usor prognoza pentru anul viitor, cu 0,1%, asteptand acum o crestere de 1,9%, scrie Mediafax.

"Incetinirea din zona euro, declinul semnificativ al productiei agricole si incertitudinea politica sporita au avut un puternic impact de atenuare asupra cresterii Romaniei in acest an. In prezent, PIB este estimat sa urce cu numai 0,5%, in pofida unui trimestru al doilea solid. Suportul financiar al FMI si altor institutii financiare internationale a asigurat o protectie importanta, mai ales in lumina legaturilor financiare stranse ale tarii cu zona euro", mentioneaza raportul BERD.

Fondul Monetar International are proiectii mai optimiste pentru Romania, atat referitor la acest an, de 0,9%, cat si pentru anul urmator, de 2,5%.

Cresterea in regiunea in care activeaza BERD va incetini de la 4,6% anul trecut la 2,7% in acest an, urmata de o revenire usoara, la 3,2%, anul urmator, ca urmare a crizei din zona euro, care va continua sa afecteze economiile tarilor in Europa Centrala si Tarile Baltice, Europa de Sud-Est, Europa de Est si Caucaz, Turcia, Rusia si Asia Centrala, dar si Maroc, Tunisia, Egipt si Iordania, tari intrate mai recent sub mandatul bancii.

In Europa Centrala si in Europa de Sud-Est, regiune din care face parte si Romania, cele mai multe state vor inregistra o crestere a PIB mai redusa decat se anticipa anterior, intrucat scenariul de baza pentru zona euro s-a inrautatit din nou, se arata in raport.

Mai multe tari din regiune vor inregistra contractie economica in acest an, Serbia cu 0,7%, Ungaria cu 1,5%, Croatia cu 1,9% si Slovenia cu 2,5%.

BERD a mentinut estimarea de crestere in acest an pentru Bulgaria la 1,2%, in timp ce pentru Polonia a inrautatit prognoza de la 2,9% la 2,5%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#prognoza crestere economica 2012, #prognoza BERD, #crestere economica romania , #Crestere economica