Bilant: 2011, un an dezamagitor. Ce schimbari va aduce 2012? Vezi ce spun analistii

Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 09:40
3788 citiri
Bilant: 2011, un an dezamagitor. Ce schimbari va aduce 2012? Vezi ce spun analistii

2011 este vazut de catre analistii contactati de Business 24 ca anul sperantelor desarte. La final de an, se trage linie si se fac planurile pentru anul urmator. 2012 vine din nou cu speranta ca "bomba datoriilor suverane" va fi dezamorsata, iar Romania va fi ferita de orice "explozie". Iata cum arata bilantul lui 2011 in viziunea consultantilor financiari si ce asteptari au acestia de la 2012.

Niels Schnecker, consultant financiar

- In Romania, anul 2011 a fost dezamagitor pentru ca nici anul acesta nu s-a facut nimic pentru stimularea economiei private si a cresterii economice. Prin urmare toare aceste cresteri de care vorbim sunt incidentale. Anul 2011 a inceput cu un prim moment dificil: impozitarea pensiilor cu 5,5% si s-a terminat cu bugetul pe 2012, care nu are masuri de stimulare economica si mai si incalca legea prin neindexare.

- Tot ceea ce s-a intamplat in 2011 nu va ajuta in niciun fel 2012, care va fi un an dificil in prima jumatate pentru ca deciziile bugetare sunt decizii proaste. Nu poti sa ai o reducere a deficitului bugetar la 1,9% in conditiile in care nu ai nicio politica de crestere a venitului statului.

- In cea de-a doua jumatate a anului va fi o concetrare puternica pe alegeri si oricat de mult tam-tam se face acum pe pomeni electorale, chiar daca nu vor fi pomeni de cresteri salariale, vor fi multe pomeni electorale bugeatare. Se vor da bani catre proiecte care nu realizeaza nimic dar satisfac nevoile electorale ale unor persoane din zona locala.

- Vom asista in 2012 la momente grele. Primul va fi incalcarea legii prin neindexarea pensiilor, scumpirile vor veni, 5 milioane de oameni vor simti acest impact din prima luna. Apoi, ma astept din nou la momente in care autoritatile vor trebui sa disponibilizeze din sistemul de stat.

- In sine, nu este o idee rea, insa modalitatea in care se aplica aceasta masura este proasta fiindca se face intr-o perioada in care nu se ia nicio masura pentru a stimula economia privata care sa creeze noi locuri de munca, Atunci, acesti oameni vor ramane pe strada, va creste somajul, scade consumul si astfel intram intr-o noua spirala a crizei.

- Al treilea moment greu va fi cel pre-electoral, in care ma astept sa simtim cu totii amagire totala fie prin pomeni electorale, fie prin metode "autiste" fata de nevoiele naturale ale Romaniei

- Intr-un scenariu optimist, ar putea sa apara vesti bune din afara, sa se stabilizeze situatia in Europa, ceea ce implicit ar putea sa insemne o calmare a pietelor, o revenire la un mic procent de investitii straine. De asemenea, ar putea sa existe un mic avantaj din pomenile electorale la nivel individual. Pentru o perioada scurta de timp, cetateanul roman si-ar putea permite ceva mai multa mancare.

Ionel Blanculescu, consultant financiar

- 2011 a fost un an de stagnare economica, de incertitudini. Cel mai dificil moment din acest an a fost impactul crizei datoriilor suverane asupra Romaniei cu tot ce a insemnat participarea noastra la summit-urile europene. s-a tranferat la noi toata ingrijorarea europeana, iar la ultimul summit am acceptat intrarea in acest acord de guvernanta fiscala. Un astfel de moment nu ar fi putut fi evitat si deocamdata ne aflam in mijlocul lui

- Un alt moment greu il reprezinta impactul negativ al companiilor de stat in tot ceea ce priveste managementul si, inclusiv arieratele. In plus, Romania a mai suferit o lovitura puternica anul acesta: ratarea oportunitatilor de crestere economica si d ecrestere a veniturilor in PIB generat de criza. Criza are si oportunitati, iar ratarea acestora a avut un impact serios asupra economiei.

- Marea oportunitate ar fi fost un PPP aplicabil. Legea parteneriatului public-privat prevede ca riscurile se asuma doar de partea privata. pe baza acetsui PPP ar fi existat posibilitatea unei emisiuni de bonduri indreptata spre zona Golfului Persic la o valoare de 5 miliarde de dolari cu care sa poata fi operationalizate 5 proiecte mari in Romania.

- Partenerii arabi ar fi avut posibilitatea sa transforme emisiunea de obligatiuni in imprumut obligatar, adica la momentul scadentei statul roman sa nu returneze cele 5 miliarde si sa le transforme in actiuni la companiile care gestionau proiectele respective

- Daca inainte de summit-ul de la Bruxelles ma gandeam la 2012 ca la un an foarte periculos, acum avand in vedere faptul ca BCE a devenit imprumutator de ultima instanta, sunt convins ca trei ani de aici incolo criza datoriilor suverane nu va mai deranja sistemul bancar

european. Asta inseamna ca anul 2012 va fi un an de relansare economica, atata timp cat bomba datoriilor suverane a fost dezamorsata saptamana aceasta. Pentru Romania, 2012 va fi un an baltit, fiind si an electoral dar cu usoare semne de stabilitate si crestere economica. Nemafiind lovita de schijele acestei bombe a crizei datoriilor suverane, Romania o va lua pe crestere, la fel ca si zona euro.

- Un moment greu la care vom asista in 2012 va fi esecul managementului privat. aceasta este cronica unui esec anunta, ceea ce va desumfla la nivel societatii. Toti se asteapta ca managerii privati s afaca minuni si, in momentul in care acestia vor intra in sistemul care este acum, nu vor putea sa faca niciun fel de minune.

- Un al doilea moment greu al anului 2012 va fi esecul PPP-urilor care vor fi scoase la licitatie si nu vor putea sa dea rezultate fiindca legea este stramba, nu este construita bine. Cel de-al treilea moment negativ este ca va continua declinul sistemelor de sanatate si educational, concomitent cu depopularea acestor sisteme de specialisti.

- Intr-un scenariu pozitiv am Putea sa asistam la o formula hibrida de un nou guvern. Daca vom putea sa fim suficient d einteligenti astfel incat s aluam structura guvernului de tehnocrati din Italia si structura de guvern politic. Solutia Romaniei pentru 2012 o reprezinta formula de guvern hibrid. Asta inseamna un premier politic si ministrii tehnocrati.

Dan Petre, analist

- 2011 este anul care a inceput cu o situatie de stagnare si s-a terminat cu cel mai serios recul de democratie din Romania, care exista de la 22 decembrie incoace, asa-zisul proiect dee comasare a alegerilor motivat de o economie de 20 de milioane de euro.

- Cel mai grav moment in 2011 a fost reprezentat de fapt de inabilitatea Guvernului de a gestiona situatia de criza. E un singur moment dificil in 2011 care tine din 1 ianuarie pana in 31 decembrie. Au fost multe momente regle; instabilitatile pe piata valutara, cresterea extraordinara a francului elvetian, putem face o lista foarte lunga

- Anul 2012 ar fi trebuit sa inceapa cu o schimbare de Guvern. Nu te poti decsurca intr-o criza generala europeana cu oameni care au un orizont judetean. Un moment greu care va veni va fi indecizia din spatiul european, care va avea un impact puternic asupra Romaniei. Este lamentabil faptul ca suntem intr-un dialog al surzilor si nu avem o perspectiva in Europa de redresare a crizei in mod coerent.

-Cel mai rau scenariu va fi continuarea indeciziei pe plan intern. Aceasta austeritate de dragul austeritatii nu va avea efecte pozitive si nu este o conditie sine qua non a succesului economic.

- Intr-un scenariu optimist ar fi sa reinceapa cresterea economica in zona euro. Apoi, o veste buna pentru 2012 ar fi ca nivelul ploilor sa fie normal si, nu in ultimul rand, ca o dorinta pentru Mos Craciun, sa avem un nou Guvern in luna martie.

#bilant an 2011, #crestere economica 2012, #situatie economica 2012, #masuri guvern 2012, #masuri austeritate 2011 , #Crestere economica