BM apreciaza ca Romania va avea cel mai bun ritm de crestere economica

Marti, 19 Aprilie 2011, ora 17:38
1668 citiri
BM apreciaza ca Romania va avea cel mai bun ritm de crestere economica

Banca Mondiala sustine ca Romania, alaturi de Bulgaria, va inregistra cel mai bun ritm de reluare a cresterii economice in 2011 din UE 10, si ca statul roman va depasi performantele inregistrate de Letonia si Lituania, anunta NewsIn.

Tarile UE 10 includ Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia.

Raportul Economic Periodic UE 10 arata ca la doi ani de la izbucnirea crizei financiare globale, activitatea din UE 10 si-a revenit paralel cu UE 15 (statele membre UE pana in 2004).

Cresterea economica s-a consolidat in cea de-a doua jumatate din 2010, sustinuta de recompletarea rezervelor, o crestere de doua cifre a industriei si relansarea consumului, mentioneaza raportul.

Potrivit raportului, ritmul revenirii in UE 10 este preconizat sa se accelereze in 2011 si 2012, dar el difera, de asemenea, de la o tara la alta, in cadrul UE 10.

Revenirea la nivelele premergatoare crizei a fost sustinuta de cicluri economice aliniate si relatii comerciale si de productie stranse cu UE 15.

"In 2011 si 2012 se preconizeaza ca firmele sa-si mareasca volumul investitiilor, pe fondul utilizarii capacitatilor de productie la un nivel mai inalt si al unei cereri globale sporite pentru bunurile de capital si bunurile de folosinta indelungata, iar consumul populatiei va creste in contextul imbunatatirii perspectivelor", se mai spune in raport.

De asemenea,se precizeaza ca sentimentul economic din UE 10 si-a depasit media pe termen lung in decembrie 2010 pentru prima oara in 26 de luni.

"Revenirea puternica a comertului global a fost benefica pentru exporturile UE10, care au revenit la nivelele de dinainte de criza la sfarsitul anului 2010", a declarat Kaspar Richter, senior economist al Bancii Mondiale pentru Regiunea Europei si Asiei Centrale si principal autor al raportului.

"Totusi, perspectivele de crestere sunt supuse unor riscuri legate de investitiile private slabe, oprirea proiectelor de constructii si constangerile financiare stricte", a mai spus Richter.

"Se asteapta ca Romania sa conduca revenirea in 2012 in comparatie cu alte tari UE10, cu o crestere proiectata a PIB-ului de 4,4%", a spus Catalin Pauna, senior economist si coautor al raportului.

Raportul analizeaza, de asemenea, ocuparea fortei de munca in UE 10, stabilirea sectorului financiar si consolidarea fiscala, precum si politicile si reformele necesare. Totodata, raportul arata ca ritmul revenirii ramane prea atenuat pentru a genera locuri de munca, iar ocuparea fortei de munca este inca sub nivelele de dinainte de criza. Actiunea politicilor in vederea asigurarii stabilitatii sectorului financiar este esentiala pentru crestere.

Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#banca mondiala, # economie romania, #crestere economica , #Crestere economica