BM: Cresterea economica a Romaniei va fi sustinuta de consum si investitii

Miercuri, 27 Iunie 2012, ora 16:14
1721 citiri
BM: Cresterea economica a Romaniei va fi sustinuta de consum si investitii

Consumul si investitiile private si publice vor fi in acest an principalele motoare de crestere ale Romaniei, in conditiile in care contributia exporturilor va fi substantial mai mica fata de 2011, a declarat miercuri economist senior Banca Mondiala, Catalin Pauna.

"Cresterea va fi sutinuta in acest an pe partea interna, respectiv consumul intern si investitiile publice, dar si din mediul privat. Acestea vor fi motoarele de crestere, in conditiile in care contributia exporturilor va fi substantial mai mica fata de 2011. Se vor mobiliza resursele interne. In plus, credem ca si accesarea fondurilor europene va creste", a precizat Pauna, cu ocazia lansarii Raportului economic periodic UE 11.

Potrivit BM, dupa doi ani de crestere negativa, in 2011 "PIB-ul Romaniei s-a marit cu 2,5 procente, ajutat de cresterea puternica a productiei industriale si agricole".

Banca Mondiala a revizuit in scadere perspectivele de crestere economica ale Romaniei pentru 2012 si 2013 la 1,2% si, respectiv, 2,8%, potrivit datelor din raportul economic periodic UE11, raport care se realizeaza la fiecare sase luni.

Raportul precedent arata o crestere de 1,5% in 2012 si 3% pentru 2013, potrivit senior economist Catalin Pauna.

Tarile UE11, din care face parte si Romania, vor creste intr-un ritm mai redus in anul 2012, de 1,5%, fata de 2011, economiile acestora recuperand abia in anul 2013, cu conditia ca problemele economice din zona euro sa nu se inrautateasca, potrivit unui raport publicat miercuri de Banca Mondiala.

Tarile incluse sunt Bulgaria, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Republica Slovaca si Slovenia - si un membru potential, Croatia.

#crestere economica factori, #crestere economica motoare, #investitii aur, #consum intern crestere economica , #Crestere economica