Bogatii, tot mai bogati - saracii, tot mai saraci. Prapastia atinge cote-record

Joi, 21 Mai 2015, ora 17:22
4725 citiri
Bogatii, tot mai bogati - saracii, tot mai saraci. Prapastia atinge cote-record
Foto: tpg.ua / Creative Commons

Inegalitatea sociala s-a accentuat in ultimele decenii, constata economistii Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Cauzele indentificate de acestia intr-un raport prezentat joi, 21 mai, se refera la cresterea numarului de contracte pe perioada determinata si reducerea personalului calificat din randul clasei de mijloc.

In tarile dezvoltate, 40% din populatie a obtinut venituri reduse in ultimele decenii, punand in pericol cresterea economica la nivel global.

Situatia poate fi indreptata numai prin programe guvernamentale ample si o impozitare progresiva, arata expertii OCDE, citati de Market Watch.

Distributie inegala a veniturilor

"In ultimele decenii, 40% din populatia aflata la capatul inferior al distributiei veniturilor a avut doar beneficii minore in urma cresterii economice din multe tari.

In unele cazuri, veniturile lor au scazut in termeni reali. Cand acest fenomen atinge asemenea proportii, structura sociala cedeaza, iar increderea in institutii se subrezeste", se arata in raportul OCDE.

Expertii institutiei sustin ca prapastia dintre bogati si saraci s-a accentuat si mai mult in perioada recentei crize financiare.

In timp ce in 1980, 10% din populatia cu venituri mari incasa o suma de doar 7 ori mai mare decat a celor din clasa de jos, raportul a ajuns in 2013 la 9,6.

Intre 2007 si 2014, in Statele Unite, raportul dintre veniturile celor saraci si bogati a crescut de la 15,1 la 18,8. Din acest punct de vedere, gradul de inegalitate sociala din Statele Unite este depasit doar de cel din Mexic.

Efecte de durata

Expertii organizatiei se arata convinsi de faptul ca prapastia create intre paturile sociale are un impact putenic si asupra cresterii economice globale.

In ultimul deceniu, o parte dintre economiile dezvoltate de pe glob s-au confruntat cu slabiciuni care nu pot fi explicate decat prin acest lucru, considera reprezentantii OCDE.

Estimarile lor arata ca inegalitatea veniturilor inregistrata in perioada 1985-2005 a influentat o scadere de 4,7% a cresterii economice cumulate pe perioada 1990-2010.

"Nivelul ridicat si in crestere al inegalitatii sociale ridica destule ingrijorari din punct de vedere economic. Nu doar pentru cei cu salarii mici, cat pentru sustenabilitatea acestor economii.

Spus mai simplu: inegalitatea afecteaza cresterea economica pe termen lung", se explica in raport.

Piata muncii, element cheie

Printre masurile recomandate celor 34 de guverne ale tarilor membre OCDE se numara incurajarea mamelor sa revina la locul de munca, cresterea nivelului de educatie si de pregatire in randul copiilor muncitorilor etc.

Elementul cheie pare sa rezide insa in relatiile contractuale existente in prezent pe piata muncii din aceste state.

Crearea unor locuri de munca mai bune pentru un procent mai mare de persoane ar putea reduce diferenta creata in ultimele trei decenii si jumatate.

"Atentia trebuie sa fie indreptata catre cantitatea si calitatea locurilor de munca. Piata are nevoie de joburi care sa deschida drumul spre o cariera si spre alte investitii si nu de locuri de munca transformate intr-un capat de drum", sustin analistii OCDE.

In mare parte expertii organizatiei vad in deteriorarea conditiilor de munca un efect al globalizarii si a tehnologizarii rapide inregistrate in ultimele decenii.

Angajatii pe perioada temporara si cei cu contracte part-time reprezinta acum o treime din persoanele active din tarile OCDE.

De la mijlocul anilor '90 si pana in prezent, jumatate din slujbele aparute pe piata au fost sub forma contractelor non-standard.

"Acesti angajati intampina o gramada de dificultati. De la calitatea slujbei, securitatea in munca, castiguri si pana la accesul la cursuri de perfectionare.

In special, muncitorii nespecializati sunt tinta abuzurilor prin aplicarea penalitatilor salariale, instabilitatea castigurilor si o crestere salariala lenta", se mai arata in raport.

In ceea ce priveste impozitarea progresiva, expertii OCDE cred ca aceasta poate juca un rol important in echilibrarera pietei muncii si a structurii societatii, dar atrag atentia ca politicile ficale nu rezolva pe deplin problema inegalitatii sociale.

"Cel mai bun pachet de politici impotriva inegalitatii sociale ramane cel care tinteste cauza originara a fenomenului", mai spun reprezentantii organizatiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#inegalitate sociala tari dezvoltate, #dezechilibru piata muncii, #diferente venituri clase sociale, #raport inegalitate OCDE , #Crestere economica