Ce ascund statisticile care anunta "trezirea tigrului din Europa de Est"

Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 18:30
2287 citiri
Ce ascund statisticile care anunta "trezirea tigrului din Europa de Est"

Cresterea economica din anul 2014 a "tigrului Europei de Est", asa cum era cunoscuta candva Romania, si cum este prezentata de premierul Victor Ponta, trebuie privita cu mai multa seriozitate si cu mai putina exuberanta, 2013 nefiind un reper de crestere sanatoasa.

Economia romaneasca inregistreaza cea mai buna rata de crestere din Uniunea Europeana, iar tara este pregatita sa adere la zona euro, in ciuda ingrijorarilor privind faptul ca progresul este tinut pe loc de coruptie si lipsa reformelor structurale, a declarat premierul Victor Ponta.

Pentru anul 2014, cresterea prognozata pleaca de la nivelul anului 2013 ca si cum ar fi un rezultat bazat pe cresteri sanatoase ale politicilor economice de relansare a economiei. Adevarul este altul!

"Cresterea economica din 2013 a fost una conjuncturala, intamplatoare, nu datorita unor efecte date de politicile economice, de politicile de modernizare si de cele structurale ale economiei, ci datorita conditiilor meteo favorabile. Nu trebuie sa ne oprim doar la momentul de fata si nici la statistici, pentru ca in spatele statisticilor sta o realitate care nu reflecta cu regurozitate cifrele", a declarat pentru Business24 Mircea Cosea, analist economic.

Romania a inregistrat in trimestrul al treilea o crestere economica de 1,6%, insa aceasta este inca un efect al productiei agricole, sustin analistii. Trimestrul trei preia inca efectul cresterii productiei agricole, iar acest efect ar putea creste si in trimestrul patru.

"Cresterea ultimului trimestru fata de trimestrul corespunzator al anului precedent a fost o surpriza. Probabil ca la sfarsitul anului 2013 vom avea un foarte onorabil 2% care in conditiile actuale ne-ar mentine pe primul loc in UE. Insa acesta este un efect al anului agricol foarte bun si nu putem sa contam pe el ca fiind sigur ca va fi replicat si in anul 2014, pentru ca experienta ne-a aratat ca atunci cand este vorba de agricultura, situatia se schimba foarte repede de la an la an", a declarat pentru Business24 Aurelian Dochia, analist economic.

Anul 2014 nu trebuie privit ca o copie a anului 2013

Cam toate prognozele care s-au facut pentru anul 2014, fie de UE, fie de FMI sau Banca Mondiala, converg catre ideea de crestere economica de peste 2% pentru anul 2014, care la nivel european va fi o cifra onorabila.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a imbunatatit prognoza de crestere economica a Romaniei pentru anul urmator de la 2,2%, nivel anticipat in luna mai, la 2,4%.

Insa nu la fel de optimist este si analistul Mircea Cosea, care este de parere ca anul 2014 va avea o crestere economica in jur de 0,75% si 1,25%.

Potrivit analistului, anul 2014 va avea doua caracteristicii:

-vom asista pentru prima data la o crestere a consumului, deci un factor de crestere economica, dar nu datorita cresterii puterii de cumparare, ci datorita anului electoral.

"Anul electoral va da cadouri electorale care sunt deja vizibile daca ne uitam la structura bugetului pe 2014, mai ales la Ministerul Muncii. Daca ne mai gandim si la faptul ca se preconizeaza o crestere a salariilor publice si o reducere a CAS -ului, atunci sigur va avea loc o crestere a consumului ceea ce este bine, dar nu este bazata pe o politica de crestere, ci pe un lucru nociv, daunator, cum este cheltuiala facuta pentru alegeri" sustine Cosea.

- incepe sa fie fragilizat exportul

In anul 2014, exportul se poate sa nu mai fie la fel de bun ca in anul 2013 si asta inseamna si o oarecare scadere a productiei industriale, pentru ca aceasta este un efect al exporturilor potrivit analistului Mircea Cosea.

"Daca ne uitam si la cum evolueaza optica bugetara pentru 2014, vedem ca vom avea o crestere importanta a disparitatilor, a diferentelor de nivel de trai intre diferitele categorii de populatie ale Romaniei, pentru ca adaugarea de impozite si taxe afecteaza in primul rand pe cei cu venituri mici. Acestia vor intra intr-o spirala foarte neplacuta deoarece aceste cresteri vor duce la schimbari importante in cosul de consum al populatiei", completeaza analistul.

Asta inseamna ca la nivelul unei familii, suma de bani ramasa dupa plata obligativitatilor (intretinere, impozite si taxe) se reduce si astfel consumul primar de alimente va fi mai sarac.

Investitiile raman un element de crestere economica in 2014

In 2014 se pun mari sperante in atragerea fondurilor europene pentru a stimula investitiile si chiar si bugetul pe 2014 isi propune acest lucru. Insa povestea a fost auzita de foarte multe ori pentru a nu fi tratata cu prudenta, pentru ca inca nu se cunoaste daca aceste cresteri vor fi atat de spectaculoase incat sa duca la un boom al investitiilor care sa traga dupa el economia, sustin analistii.

"Investitiile raman un element de crestere in 2014 daca bugetul se realizeaza in termenii propusi acum. Pe langa exporturi, investitiile ar putea sa fie un factor de crestere, iar daca aceste doua lucruri se realizeaza, s-ar putea sa avem si o anumita antrenare din partea consumului intern, care are nevoie de ceva timp pentru a-si midifica trendul", afirma Aurelian Dochia.

#crestere economica romania, #economie romania 2014, #exporturi romania 2014 , #Crestere economica