CE estimeaza o crestere economica de 0,8% pentru Romania in 2012

Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 14:58
1269 citiri
CE estimeaza o crestere economica de 0,8% pentru Romania in 2012

Romania va inregistra o crestere economica de 0,8% in acest an, principalele riscuri fiind incertitudinea politica si un impact peste asteptari al secetei, urmand ca anul urmator avansul PIB sa se accelereze la 2,2%, potrivit noilor estimari ale Comisiei Europeana (CE).

"Cresterea economica pentru 2012 este estimata a fi relativ redusa, la circa 0,8%, cererea interna fiind principalul motor de crestere. Seceta severa din timpul verii, declinul increderii consumatorilor si dificultatile in accesarea de fonduri UE indica o perspectiva negativa.

Activitatea economica slaba este asteptata sa afecteze crerea de import, mentinand deficitul de cont curent stabil. Principalele riscuri pentru 2012 sunt continuarea incertitudinilor politice interne, care ar putea crste costuriled e finantare si limita investitiile, si un impact peste asteptari al secetei asupra agriculturii", se arata in raport.

Pentru anul 2014, CE se asteapta la o crestere a PIB de 2,7%, potrivit prognozei economice de toamna 2012-2014.

Comisia estima in raportul din primavara privind perspectivele economice un avans de 1,4% pentru Romania in acest an si de 2,9% in 2013. Declaratia comuna a reprezentantilor CE, FMI si Bancii Mondiale dupa misiunea din aceasta vara la Bucuresti, pentru evaluarea acordului de finantare a Romaniei, a luat in calcul o crestere de aproximativ 1% a PIB in acest an, urmata de 2,5% anul urmator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Avertismentul șefei FMI privind inflația din țările bogate: „Să nu ne pripim în ultimul ceas”
Șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, cere prudență. Ea a declarat joi, 11 aprilie, că, deși inflația a scăzut mai repede decât spuneau pronosticurile,...
#crestere economica romania, #crestere economica Romania 2012, #crestere economica , #Crestere economica