Ce masuri propune Barroso pentru relansarea cresterii economice

Marti, 08 Mai 2012, ora 17:12
1061 citiri
Ce masuri propune Barroso pentru relansarea cresterii economice

Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso le-a cerut marti statelor membre ale Uniunii Europene sa se mobilizeze pentru a pune in aplicare propunerile lansate deja de Bruxelles pentru relansarea cresterii economice, "al carei motor este blocat".

Intr-o conferinta de presa comuna la Bruxelles cu Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice si monetare, presedintele CE Jose Manuel Barroso a salutat impulsul favorabil aparut in statele membre pentru repornirea "motorului blocat" al cresterii economice si le-a cerut guvernelor sa profite de acest impuls pentru a pune in aplicare "numeroasele propuneri deja existente pentru stabilitate si crestere".

Stabilitatea, accelerarea reformelor structurale si cresterea investitiilor - primele masuri care ar trebui aplicate

"In primul rand, nu trebuie sa existe nicio stagnare in privinta concentrarii noastre pe stabilitate", a afirmat Barroso. "In al doilea rand, pentru recastigarea competitivitatii, trebuie sa existe o accelerare a reformelor structurale. Trebuie depuse eforturi atat la nivel national, cat si la nivelul UE", a precizat el. Presedintele CE le-a recomandat in acelasi timp statelor membre sa reduca taxele pe forta de munca pentru a stimula crearea de noi posturi.

"In al treilea rand (...) trebuie sa crestem investitiile (...). In urma propunerii Comisiei, Consiliul European a cerut deja aprobarea de "project bonds" (...) Este un mod concret de a pune la dispozitie fonduri acum, evitand in acelasi timp sa punem presiune suplimentara pe finantele publice.

Sunt multumit sa vad ca (propunerea) este pe drumul cel bun, ceea ce inseamna ca o contributie de 230 de milioane de euro din actualul buget al UE va putea fi folosita pentru a atrage fonduri de pana la 4,6 miliarde de euro in urmatorii doi ani pentru proiecte cheie de infrastructura in transport, energie si domeniul digital", a mai spus presedintele CE.

Barroso propune o crestere a capacitatii de imprumut a BEI

Barroso si-a exprimat totodata dorinta de a vedea o crestere a capacitatii de imprumut a Bancii Europene de Investitii (BEI) cu cel putin 10 miliarde de euro, "ceea ce ar pune la dispozitie fonduri atat de necesare pentru sprijinirea crearii de locuri de munca, in special daca (fondurile) vizeaza afacerile mici". "Mi-as dori sa vad un acord la urmatorul Consiliu European din iunie", a adaugat el.

Presedintele CE si-a exprimat de asemenea dorinta de a vedea un acord si asupra bugetului UE pentru urmatorii sapte ani, buget care "muta atentia de pe cheltuieli pe masuri de impulsionare a cresterii".

Pe de alta parte, Barroso a subliniat ca, in ultimii doi, s-au realizat progrese in construirea unei adevarate uniuni economice mai mari decat in precedentul deceniu. El a reamintit totodata ca raspunsul Bruxellesului la criza a fost o abordare cu doua directii - stabilitatea si cresterea. "Asta inseamna restabilirea sustenabilitatii finantelor noastre publice, deoarece criza a aratat ca alimentarea cresterii prin datorii nu este sustenabila. Si inseamna de asemenea crearea conditiilor pentru crestere si locuri de munca, prin reforme structurale si investitii tintite", a mai declarat el.

#Barroso crestere economica UE, #relansare economica UE, #Barroso BEI imprumut, #Barroso masuri crestere economica , #Crestere economica