China: Crestere economica de numai 1,8% in T2

Vineri, 13 Iulie 2012, ora 09:46
1579 citiri
China: Crestere economica de numai 1,8% in T2

Produsul Intern Brut al Chinei a inregistrat o crestere anuala de 7,6% in al doilea trimestru din 2012, dupa o crestere de 8,1% in primul trimestru, a anuntat vineri Biroul National de Statistica (NBS).

Este al sasea trimestru consecutiv de incetinire a ritmului de crestere a celei de-a doua economii mondiale si totodata cea mai slaba performata inregistrata de economia chineza dupa avansul de 6,6% inregistrat in primul trimestru al anului 2009, cand tarile occidentale erau grav afectate de criza economica si mondiala.

In trimestrul al doilea al acestui an comparativ cu primul trimestru, economia chineza a inregistrat o crestere de 1,8%, a precizat purtatorul de cuvant al NBS, Sheng Laiyun. Acesta a adaugat ca in primul semestru PIB-ul Chinei a crescut cu 7,8% in ritm anual pana la 22.710 miliarde yuani (3.600 miliarde de dolari).

"Guvernul va da o prioritate mai mare stabilizarii cresterii economice si va continua sa intareasca si sa imbunatateasca controlul macroeconomic pentru a promova o crestere stabila", a declarat purtatorul de cuvant al NBS.

Conform altor date statistice publicate vineri, vanzarile cu amanuntul au inregistrat o crestere anuala de 14,4% in prima jumatate a acestui an, in scadere fata de avansul de 14,8% inregistrat in primul trimestru. De asemenea, investitiile fixe, unul din principalele motoare ale economiei chineze, au crescut cu 20,4% in ritm anual pana la 15.070 miliarde yuani in prima jumatate a acestui an, cu 5,2% mai putin decat in perioada similara a anului trecut.

Avand in vedere cererea externa slaba, la inceputul lunii martie autoritatile de la Beijing si-au redus tinta de crestere economica pentru 2012 la 7,5%, dupa ce anul trecut economia chineza a inregistrat o crestere de 9,2%.

China trebuie sa-si reechilibreze economia, mult prea dependenta de investitii, pentru a da un rol mai mare consumului gospodariilor, in timp ce exportatorii chinezi sufera de pe urma crizei din Europa. Pentru a sustine activitatea economica, Banca Centrala a Chinei a redus de doua ori dobanda de baza in ultima luna. Ultima data cand Banca Centrala a Chinei a redus costul creditului a fost in luna decembrie 2008.

De asemenea, in prima jumatate a acestui an, institutia a edus rezervele minime obligatorii in trei reprize pentru a le permite bancilor sa acorde mai multe credite.

#economie china, #China crestere economica, #China economie T2 , #Crestere economica