Coface: Romania va inregistra o crestere economica de 1-1,5% in 2012

Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 12:19
2027 citiri
Coface: Romania va inregistra o crestere economica de 1-1,5% in 2012

Romania va inregistra o crestere economica de 1-1,5% in 2012, un an greu pentru economia romaneasca, intr-un context economic european sumbru, cu o recesiune in zona euro, a declarat Cristian Ionescu, Country Cluster Manager pentru Romania, Bulgaria si Slovacia.

"2012 va fi un an greu pentru economia romaneasca, intr-un context economic european sumbru, cu o recesiune in zona euro si o restrangere a creditului pe fondul recapitalizarii bancilor straine prezente in Romania. Pe acest fond nefavorabil, companiile romanesti se vor confrunta cu o reducere a cererii la export, o deteriorare a accesului la finantare, la care se va adauga un consum intern privat slab si un nivel al investitiilor precar", a afirmat Christian Ionescu.

"Singura sansa pentru o avea crestere economica in 2012 este de a vedea o crestere semnificativa in zona investitiilor publice si a gradului de absorbtie a fondurilor europene. Fiind si un an electoral, este important ca orice cheltuiala sa fie orientata spre crestere economica, si sa nu alimenteze eventuale dezechilibre", a mai adaugat acesta.

El a declarat ca Romania va inregistra o crestere economica de 1-1,5% in 2012 si ca motoarele de sustinere a cresterii economice din 2011, precum agricultura, exporturile si productia industriala, isi vor reduce aportul, compensate partial de revenirea consumului, in special cel guvernamental, in contextul unui an electoral.

De asemenea, Cristian Ionescu a declarat ca gradul de absorbtie al fondurilor europene si eficientizarea procesului de incasare a veniturilor fiscale vor juca un rol important in sustinerea investitiilor publice.

Investitiile publice pot deveni principalul motor al cresterii intr-un context in care necesitatile infrastructurii de transport raman extrem de importante. Revigorarea consumului se va face cu greutate, datorita scaderii nivelului de incredere a consumatorilor.

#crestere economica romania, #fonduri europene romania, #recesiune zona euro , #Crestere economica