Comisia Europeana cere Romaniei sa urmeasca cu atentie evolutia deficitului public

Miercuri, 07 Martie 2007, ora 16:06
829 citiri

Comisia Europeana a cerut, miercuri, autoritatilor romane sa urmareasca cu atentie evolutia deficitului public, pentru a evita un eventual derapaj in urmatorii ani, informeaza AFP.

'Romania trebuie sa-si imbunatateasca pozitia bugetara prin ajustari semnificative pentru a evita ca deficitul public sa depaseasca plafonul de trei la suta din Produsul Intern Brut (PIB) fixat de Pactul european de stabilitate si crestere', a indicat Comisia Europeana. Pentru acest an autoritatile de la Bucuresti mizeaza pe un deficit al finantelor publice de 2,7 la suta din PIB, urmat de un deficit de 2,6 la suta din PIB in 2008 si de 2,0 la suta in 2009.

Dupa aderarea la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, Romania a prezentat in premiera un raport denumit 'de convergenta' in care detaliaza obiectivele sale macro-economice si bugetare pe termen mediu. Executivul comunitar a recomandat Romaniei sa profite de crestere economica solida pentru a se orienta mai rapid spre o situatie de echilibru al finantelor publice, in care cheltuielile sunt mai mici si mai eficiente.

Romania inregistreaza unul din cel mai ridicate ritmuri de crestere economica din Uniunea Europeana, prognozele pentru acest an si anul urmator fiind de 6,5 procente si 6,3 procente. Alaturi de Romania, Comisia a trecut in vedere si Bulgaria apreciind ca tara vecina prezinta o 'pozitie bugetara corecta', cu prognoze de excedent bugetar pe urmatori trei ani. Cu toate acestea, executivul comunitar invita autoritatile de la Sofia sa imbunatateasca eficacitatea cu care sunt cheltuiti banii publici, in special printr-o reforma a sistemului de sanatate.

In ceea ce priveste situatia Letoniei, care anul trecut a inregistrat o crestere economica record de 11,5 procente, Comisia se arata preocupata de o lipsa de control in finantele publice. Comisia apreciaza ca exista riscul unei supraincalziri economice, cu o inflatie ridicata si un deficit important al comertului exterior. Letonia se asteapta in acest an la o crestere economica de noua procente, urmata de o crestere de 7,5 procente in 2008.

Bloombiz (Sursa: Rompres)