Craciun (Eureko): Cresterea economica, prea mica pentru a crea locuri de munca

Miercuri, 14 August 2013, ora 15:54
1797 citiri
Craciun (Eureko): Cresterea economica, prea mica pentru a crea locuri de munca

Cresterea economica actuala este prea mica pentru a duce la crearea de locuri de munca si la reluarea procesului de convergenta, a declarat miercuri Radu Craciun, director general adjunct al companiei Eureko Pensii.

"O tara in stadiul de dezvoltare al Romaniei are nevoie de o crestere economica de 3,5-4% ca sa se poata recupera decalajele care o separa de statele dezvoltate. Faptul ca avem crestere economica este un lucru bun, dar avem nevoie de o crestere economica mult mai sanatoasa", a spus Craciun pentru Agerpres.

El a apreciat ca este ingrijoratoare situatia consumului intern si a somajului.

"Foarte multi dintre oamenii care reprezentau clasa de mijloc au ramas fara locuri de munca si in momentul de fata isi cauta locuri de munca, aceasta categorie sociala fiind altadata principalul motor al consumului si al productiei. Este bine sa se creeze locuri de munca, dar este important si cate locuri calificate de munca se creeaza, pentru ca acestia sunt oamenii care au salarii mai mari si pot sa induca si o crestere economica generata de consum.

Pe plan intern, din pacate, daca ne uitam la somaj, procesul de restructurare a sectorului bancar, a sectorului financiar in general, a generat foarte multi someri in zona clasei de mijloc, situatie care va avea impact si asupra economiei", a mai spus responsabilul de investitii al fondului de pensii Eureko.

Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a crescut cu 1,7% in primul semestru din 2013, atat pe serie bruta, cat si pe serie ajustata sezonier, comparativ cu primul semestru din 2012, arata datele Institutului National de Statistica /INS/, publicate miercuri.

In al doilea trimestru din 2013, PIB a inregistrat o crestere cu 1,3% pe seria bruta si cu 1,2% pe seria ajustata sezonier, conform primelor estimari "semnal" ale INS.Produsul intern brut in trimestrul II 2013 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,3% comparativ cu trimestrul I 2013 (date ajustate sezonier).

#crestere economica romania, #creare locuri munca Romania, #decalaje economice Romania, #clasa mijloc Romania, #Craciun Eureko crestere economica , #Crestere economica