Crestere economica in Grecia, pentru prima data de la declansarea crizei

Joi, 19 Septembrie 2013, ora 12:12
1303 citiri
Crestere economica in Grecia, pentru prima data de la declansarea crizei

Grecia a inregistrat in trimestrul al doilea crestere economica, pentru prima data de la declansarea crizei, si se indreapta spre recuperare, a declarat ministrul de Finante elen, Yannis Stournaras, citand estimari guvernamentale.

"Pe baza dovezilor disponibile, economia a crescut in trimestrul al doilea fata de primele trei luni ale anului, pentru prima data de la inceputul crizei, potrivit datelor ajustate sezonier. (...) Pentru prima data estimam ca PIB a crescut comparativ cu trimestrul anterior", a spus Stournaras intr-o conferinta de presa.

Agentia de statistica a Greciei nu raporteaza date ajustate sezonier comparativ cu trimestrul anterior, potrivit cotidianului elen Kathimerini. Potrivit datelor neajustate sezonier publicate in septembrie de autoritati, economia s-a contractat cu 3,8% fata de trimestrul al doilea din 2012.

Stournaras a evitat, insa, sa afirme ca tara a iesit deja din recesiunea de sase ani.

"Indicatorii arata un trend la nivelul economiei, catre o recesiune mai redusa si, lent, catre recuperare", a spus el.

Stournaras a declarat anterior, pentru Reuters, ca se asteapta la o contractie de 3,8% a economiei Greciei in acest an, mai putin fata de estimarea anterioara de 4,2%.

Economistii estimeaza ca 2013 va fi al saselea an de recesiune pentru Grecia, dupa ce tara a fost afectata puternic de criza si de masurile de austeritate adoptate pentru doua pachete de ajutor financiar extern.

Grecia a fost sustinuta de statele zonei euro si FMI incepand din 2010 prin doua programe de peste 200 de miliarde de euro, dupa ce indatoraea foarte ridicata a statului a facut imposibila finantarea de pe pietele internationale la dobanzi sustenabile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Grecia, dependentă de turiști. Unul din trei euro câştigaţi în economia țării vine din acest sector
Grecia, dependentă de turiști. Unul din trei euro câştigaţi în economia țării vine din acest sector
Între 62,8 şi 75,6 miliarde de euro sau 28,5% - 34,3% din PIB, atât a adus turismul Greciei în 2023, conform unui studiu al Confederaţiei Turistice Elene (INSETE), informează publicaţia...
#crestere economica Grecia, #recesiune Grecia, #criza economica grecia, #PIB Grecia , #Crestere economica