Cresterea economica a Romaniei, un joc de cifre. La ce sa ne asteptam in 2012?

Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 08:30
3244 citiri
Cresterea economica a Romaniei, un joc de cifre. La ce sa ne asteptam in 2012?

Pana acum, exista foarte multe estimari de crestere economica a Romaniei. Seful misiunii FMI in tara, Jeffrey Franks, sustine ca Fondul va revizui in mod cert prognoza pentru anul viitor, iar guvernul recunoaste ca estimarea initiala de 3,5-4% va fi rezuita in scadere. La ce ar trebui sa ne asteptam anul viitor?

Previziunile initiale, prea ambitioase

"Prognozele de crestere economica in Uniunea Europeana sunt in scadere, prognoza a fost scazuta de la 2,1% la 1,4% anul viitor. Renii lui Mos Craciun nu aduc vesti bune pentru toata Europa. Nu e o veste buna nici pentru romani, Romania va fi obligata sa revizuiasca prognoza de crestere economica", a declarat, recent, Emil Boc.

Premierul a adaugat ca Romania are o prognoza de crestere economica de 3,5-4% pentru 2012, in baza careia a fost conceput bugetul, dar ca actualul context economic de la nivel global trebuie "sa ne aduca cu picioarele pe pamant".

"In mod cert va fi redusa (prognoza PIB pentru 2012 - n.r.). Va fi cu siguranta mai mica decat 3,5%, cat estimam in prezent. Cred ca va ramane undeva la 2%", a spus Franks pentru Mediafax.

Cresterea economica din 2012 va depinde de modul in care vor fi absorbite fondurile europene, a declarat luni ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, la finalul intalnirii cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI).

"Concluzia desprinsa este ca absorbtia fondurilor comunitare este extrem de importanta pentru anul 2012, in ideea de a asigura o crestere economica importanta.

Principalul motor de crestere economica in 2012 este cel legat de atragerea fondurilor europene. Daca vom avea o crestere economica anul viitor, va fi in masura in care vom reusi sa atragem fonduri europene", a precizat Orban.

La randul sau, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, sustine ca bugetul pentru 2012 va fi construit pe un curs mediu de 4,3 lei/euro, paritate cu 9 bani peste cea stabilita la elaborarea bugetului pentru 2011 si apropiata de cotatiile actuale ale monedei nationale in raport cu euro.

Pe de alta parte, seful Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea, considera ca nu este vorba despre o tinta de crestere economica, pentru ca "Guvernul nu isi propune un obiectiv de crestere economica, ci isi propune un nivel de deficit".

Constructie bugetara pe crestere 0%

In schimb, Liviu Voinea precizeaza ca ar merge, in constructia bugetara, pe o crestere de 0%.

"Eu as merge, in constructia bugetara, pe o crestere 0%, pentru ca nu vad care sunt sursele cresterii economice, anul viitor, in conditiile in care exportul si agricultura au crescut, anul acesta, iar consumul guvernamental pare ca va scadea. Nici consumul privat nu are cum sa creasca, pentru ca nu are resurse", explica seful GEA.

Acesta sustine ca, in cazul in care se va inregistra o crestere economica pozitiva, vor creste veniturile la buget, iar deficitul va fi mai mic, dar ca "trebuie sa previzionam si riscurile nerealizarii unei cresteri economice si sa mergem pe crestere 0%."

Bancherul Bogdan Baltazar sustine ca tinta initiala, stabilita de guvernul Boc, de aproximativ 3% este rezonabila, dar subliniaza faptul ca este vorba doar despre o previziune.

"O tinta de 3% ar fi rezonabil. Nici foarte ambitios dar nici mai putin. Este o previziune."

Baltazar adauga ca exista riscul ca anul viitor, fiind un an electoral, sa apara si previziuni nerealiste, care "prind la oamenii amarati si neinformati". Cu toate acestea, Baltazar apreciaza ca votantii au inceput sa discearna si sa penalizeze promisiunile extravagante.

Crestere de pana la 2%

Andreea Paul Vass, consilier personal al premierului Boc, sustine ca "pentru anul viitor, estimez o crestere economica intre 1,5 si 2%, intr-un scenariu in care conditiile economice actuale nu se modifica semnificativ".

Potrivit spuselor sale, Romania va fi, inevitabil, afectata de criza de Grecia.

"Suntem prea aproape, din punct de vedere geografic, ca sa nu resimtim o crestere a perceptiei de majorare a riscului de regiune, fie prin dinamica CDS (credit default swap), fie prin prima de risc care se regaseste in costul de imprumut al Romaniei", precizeaza Andreea Paul Vass, pentru Business 24.

Promisiunile populiste, un mit

Consultantul financiar Lucian Davidescu sustine ca anul viitor, va fi, probabil o crestere economica, dar nu poate preciza exact in procente.

"Probabil ca va fi crestere economica, nu este foarte clar cat, dar important este ca bugetul sa nu fie fundamentat pe premise prea ambitioase. Pentru ca acest lucru s-a intamplat de mai multe ori si de fiecare data a condus la ajustari dureroase, la jumatatea anului. Cel mai prudent este ca bugetul de anul viitor sa se bazeze pe certitudini.

De exemplu, pe incasarile bugetare realizate anul acesta. Este un principiu de prudenta fiscala, care oricum va fi aprobat in urmatorii ani, de buna voie, pentru ca niciun stat riscant, cum este Romania, nu va putea sa se imprumute. Daca nu de buna voie, atunci la cerinta Uniunii Europene".

In ceea ce priveste riscul existentei unor promisiuni nerealiste, in contextul in care 2012 este un an electoral, analistul economic Lucian Davidescu sustine ca este chiar un mit.

"Intr-adevar, exista reorientarea resurselor, in ani electorali, nu neaparat derapaje. De obicei, derapajele populiste sunt finantate din bugetele aniilor urmatori", concluzioneaza acesta.

#crestere economica romania, #crestere economica 2012, #estimari crestere economica romania , #Crestere economica