Croitoru, BNR: Economia ar putea creste cu 0,5% in 2012 si cu 1-2% in 2013

Vineri, 16 Noiembrie 2012, ora 12:45
1429 citiri
Croitoru, BNR: Economia ar putea creste cu 0,5% in 2012 si cu 1-2% in 2013

Romania ar putea inregistra in acest an o crestere economica de 0,5% si de 1-2% anul viitor, a declarat vineri consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.

"Atunci cand ai rate efective de crestere sub cele potentiale, ai o crestere a PIB, normal, dar nu ai si o crestere a ocuparii, ceea ce este foarte important. Ultimele date arata ca avem o crestere sub potential.

Dupa estimarile mele, cresterea economica va fi sub potential in 2012 si probabil asta va fi insotita si de o stagnare a numarului de locuri sau chiar de o pierdere. In anul 2012 este posibil sa vedem o crestere economica usor peste zero", a explicat Lucian Croitoru in cadrul conferintei "Financing the economy in the age of disintermediation", organizata de Oxygen Events si Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania la BNR.

El a mai spus ca se asteapta la o crestere inceata si in zona euro.

"Cred ca cresterea in zona euro va continua sa ramana inceata si asta se intampla datorita unei deteriorari in sentiment (sentimentul economic, n.r.). Aceasta deteriorare in sentiment se datoreaza fie intaririi politicilor fiscale, fie intaririi conditiilor de credit, si bineinteles ca au fost in timp si probleme legate de Grecia", a mai spus Lucian Croitoru.

Produsul intern brut (PIB) al Romaniei a fost, in cel de-al treilea trimestru, in termeni reali, mai mic cu 0,5% comparativ cu trimestrul precedent (date ajustate sezonier), potrivit primelor estimari ale INS.

Fata de acelasi trimestru din anul 2011, PIB-ul a inregistrat in T3 o scadere cu 0,6% pe seria bruta si cu 0,8% pe seria ajustata sezonier.

Potrivit INS, in primele noua luni din acest an, Produsul intern brut a crescut comparativ cu perioada similara din 2011 cu 0,2% pe serie bruta si cu 0,4% pe serie ajustata sezonier.

#Croitori PIB Romania, #Croitoru crestere economica Romania, #Croitoru estimari economie Romania , #Crestere economica