De ce nu se potrivesc prognozele economice cu realitatea romaneasca

Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 13:50
2457 citiri
De ce nu se potrivesc prognozele economice cu realitatea romaneasca

Romania se afla in pragul unei noi recesiuni, desi institutiile financiare au anuntat diferite prognoze de crestere economica pentru 2012.

Cea mai pesimista apartine BERD, in timp ce presedintele Romaniei este cel mai optimist. Totusi, ambele prognoze sunt departe de realitate.

Desi Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Fondul Monetar International (FMI) sau Comisia Europeana (CE, anticipeaza o crestere economica variabila, cuprinsa intre 0,5% si 0,9%, economia Romaniei ar putea intra din nou in recesiune, in conditiile in care, in trimestrul al treilea, produsul intern brut a scazut cu 0,5%.

Analistul financiar Aurelian Dochia admite aceasta posibilitate, mai ales ca "Europa se afla in recesiune si se va afla in recesiune, in prima parte din 2013".

Opinia sa o contrazice pe cea a presedintelui Traian Basescu. Seful statului sustine ca Romania va avea o crestere de 2,5% pana la sfarsitul acestui an si o crestere de pana la 5% in 2013.

"Una este sa spui crestere economica de 0,5%: asta nu inseamna o crestere a locurilor de munca, ci doar o optimizare. Trebuie sa vii cu o crestere de 2-5%. Avem resursa interna. Trebuie sa deschidem locuri de munca acolo unde putem noi, nu doar din fonduri europene", a declarat Basescu.

Obiectivele Romaniei, in 2013: Ce oportunitati vede Traian Basescu

Problema absorbtiei fondurilor europene, care pare un "catalizator" pentru cresterea economica este amintita si de premierul Victor Ponta.

Ponta: Absorbtia fondurilor europene a fost de 20%

In opinia lui Dochia, ramane un semn de intrebare capacitatea Romaniei de a face un salt, "printr-un miracol", de la nivelul de absorbtie pe care l-a avut pana acum si pana la atragerea catorva miliarde pe an. De asemenea, analistul crede ca "ne agatam cu disperare de ideea asta de fonduri europene" si subliniaza faptul ca absorbtia acestora nu garanteaza automat cresterea economiei.

"Sunt multi alti factori de luati in considerare, cum ar fi situatia interna, destul de incerta, contextul european sau campania electorala", mai precizeaza Dochia, pentru Business24.

Chiar daca Romania va reusi sa atraga mai multe fonduri europene, anul viitor, pana la cresterea de cinci procente, in trimestrul al treilea, de care vorbeste seful statului, realitatea este diferita. Romania a inregistrat, in trimestrul al treilea, o scadere economica de 0,5%, previzibila, in opinia analistilor financiari.

Economia a scazut in trimestrul al treilea. Romania risca o noua recesiune

Conform Eurostat, Romania a inregistrat o crestere economica de 0,1% in trimestrul al doilea, dupa doua scaderi consecutive ale PIB cu cate 0,2% in primul trimestru al acestui an si in ultimele trei luni din 2011.

BERD a modificat in scadere previziunile pentru cresterea economica a Romaniei, de la 0,8%, cat estima in luna iulie, pana la 0,5%. Motivele invocate de reprezentantii BERD sunt evolutia slaba a Agriculturii, incertitudinea politica, dar si evolutia crizei din zona euro.

Pe de alta parte, prognoza membrilor din delegatia Fondului Monetar International (FMI) este mai optimista. FMI estimeaza o crestere economica de 0,9% pentru Romania, anul acesta. O proiectie similara a fost anuntata si de Comisia Europeana (CE), care anticipeaza, pentru statul roman, o crestere de 0,8% in 2012.

Reprezentantii CE enumera, printre motivele care au stat la baza revizuirii prognozei de crestere declinul increderii consumatorilor si dificultatile in accesarea fondurilor europene. Comisia estima un avans de 1,4% pentru Romania, in raportul dat publicitatii in primavara.

Diferenta dintre previziunile diferitelor institutii financiare este pusa pe seama turbulentelor din economia mondiala, crede Dochia. Analistul economic spune ca "este foarte greu sa stabilesti un set de ipoteze privind cresterea economica, impartasite de un numar mare de analisti. De obicei, la inceputul anului cand se fac scenariile, lucruile sunt facute mai roz, dar pe parcursul anului, dupa ce se afla datele reale, previziunile se ajusteaza", concluzioneaza analistul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#crestere economica romania, #economie Romania 2012, #previziuni crestere economica Romania , #Crestere economica