De ce romanii nu vor simti cresterea economica in buzunare in 2012

Duminica, 22 Ianuarie 2012, ora 23:00
3236 citiri
De ce romanii nu vor simti cresterea economica in buzunare in 2012

Cu doar noua luni in urma, presedintele Traian Basescu promitea romanilor ca la mijlocul anului 2012 acestia vor simti cresterea economica "in buzunare", fiindca tara este stabilizata.

"Suntem aici, stabilizati, reluam cresterea economica. Probabil in 2012, la mijlocul anului, va incepe sa se simta cresterea economica si pentru fiecare salariat, in puterea de cumparare", spunea increzator presedintele cu un an in urma in cadrul unei emisiuni televizate.

La nici un an dupa declaratia lui Traian Basescu, seful Guvernului a iesit la inspectie pe autostrada si a declarat ferm ca nici anul acesta romanii nu vor simti cresterea economica in buzunare fiindca Romania trebuie sa-si regaseasca stabilitatea.

Analistul financiar, Daniel Daianu considera ca romanilor nu li se poate asigura un trai mai bun, indiferent cine ar veni la putere. Cu toate acestea, analistul spune ca autoritatile pot face un singur lucru: sa arate populatiei ca se lupta cu risipa.

"Daca nu le dai nimic oamenilor si doar distribui saracia, trebuie macar sa le acorzi respect. Chiar daca nu mai exista resurse si bani la buget, oamenii trebuie sa vada ca banul public este economisit", a declarat Daniel Daianu pentru Business24.

Anul 2012 este vazut ca un an greu, in care problemele din extern vor pune presiune asupra cresterii economice a Romaniei.

Iata cateva motive pentru care nici anul 2012 nu va aduce prosperitate romanilor:

Preturile carburantilor au "explodat"

De la inceputul anului si pana acum, pretul pe litrul de benzina si de motorina a crescut cu 3%, un plin fiind acum cu 8,5 lei mai scump fata de aceeasi cantitate de carburant cumparata in prima zi a anului.

Decizia companiilor petroliere a venit dupa ce acestea au fost amendate de Consiliul Concurentei cu 10% din cifra de afaceri pe 2011 pentru faptul ca s-au inteles sa scoata din piata in 2008 un anumit tip de benzina.

De la inceputul lui 2009 si pana la sfarsitul lui 2011, litrul de benzina comercializat pe piata locala s-a scumpit cu peste 84%, in euro, potrivit datelor

publicate in buletinele petroliere realizate de Comisia Europeana. In lei, cresterea a fost de 82%, comparand preturile afisate de Petrom de la inceputul lui 2009 cu cele afisate in prima zi a acestui an.

La capitolul scumpirilor la benzina, Romania se claseaza pe al doilea loc intre toate cele 27 de state membre, in fruntea clasamentului fiind Grecia.

Economia nu produce noi locuri de munca

Chiar daca guvernantii anunta ca somajul este in scadere, romanii se plang in continuare de lipsa locurilor de munca. Marturie stau protestele din zona

Universitatii, care de 9 zile continua. Potrivit datelor INS, la sfarsitul lunii decembrie peste 460.000 romani nu aveau inca un loc de munca. Numarul total al romanilor fara un loc de munca este insa si mai mare, acestea fiind doar persoanele inregistrate in statistici.

Rata somajului in randul tinerilor din Romania ramane peste media europeana. In total, la nivel national agentiile pentru ocuparea fortei de munca au doar 528 de slujbe disponibile, iar autoritatile recunosc ca nu sunt suficiente posturi pentru cei 80 000 tineri fara job.

2012 va aduce multe momente grele, considera specialistii.

"Scumpirile vor veni, 5 milioane de oameni vor simti acest impact din prima luna. Apoi, ma astept din nou la momente in care autoritatile vor trebui sa disponibilizeze din sistemul de stat.

In sine, nu este o idee rea, insa modalitatea in care se aplica aceasta masura este proasta fiindca se face intr-o perioada in care nu se ia nicio masura pentru a stimula economia privata care sa creeze noi locuri de munca.

Atunci, acesti oameni vor ramane pe strada, va creste somajul, scade consumul si astfel intram intr-o noua spirala a crizei", declara consultantul financiar Niels Schnecker pentru Business24.

Cresterea preturilor la gaze

De la 1 ianuarie, companiile platesc cu 5% mai mult la gaze. Cu toate ca aceasta masura a fost aplicate doar consumatorilor non-casnici, acest lucru se rasfrange si in buzunarele romanilor.

Facturile "incarcate" pentru companii inseamna costuri de productie mai mari, cum ar fi scumpirea ingrasamintelor, care se traduce prin cresteri ale preturilor la produsele agricole.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#crestere economica 2012, #somaj 2012, #locuri munca 2012, #crestere preturi carburanti, #putere cumparare romani 2012, #economie 2012 , #Crestere economica