Dispute in BCE privind motivele unei eventuale majorari a ratei dobanzii de referinta

Marti, 05 Iunie 2007, ora 11:46
787 citiri

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, are aparatori si contestatari in privinta motivelor care ar putea justifica o eventuala majorare de marti a ratei dobanzii de referinta, informeaza Bloomberg.

Printre cei care critica motivele invocate de Trichet se numara si noul presedinte al Frantei, Nicolas Sarkozy.

BCE se pregateste, marti, sa majoreze, dupa toate probabilitatile, rata dobanzii de referinta la patru procente, acesta fiind cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani.

Trichet motiveaza nevoia de majorare a ratei prin prevenirea presiunilor inflationiste, care s-ar putea ivi ca urmare a maririi agregatului monetar M3. Masa monetara in sens larg (M3) este constituita din moneda fiduciara, depozite la vedere, depozite la termen (sub doi ani), depozite rambursabile cu preaviz la trei luni, pensiuni, titluri monetare si intrumente din piata monetara si titluri de creanta cu o durata mai mare de doi ani.

Sarkozy a criticat si inainte de alegerea sa ca presedinte politica BCE in privinta ratei ca fiind orientata pe inflatie redusa si nu pe cresterea economica.

In plus, multi analisti, citati de Bloomberg, nu sunt convinsi ca majorarea M3 trebuie cu necesitate sa conduca la majorarea presiunilor inflationiste. Pe langa analisti se numara si Christian Noyer, care i-a succedat lui Trichet la functia de guvernator al Bank of France, acum fiind deci membru al consiliului guvernatorilor BCE.

Masa de bani ca M3, care s-a majorat cu peste 4,5 procente in fiecare luna din mai 2001 a fost vazuta de BCE ca nefiind non-inflationista. in aprilie, M3 a crescut cu 10,4 procente anualizat, aproape de cel mai ridicat ritm de crestere din ultimii 24 de ani.

Banca Central Europeana (BCE) a mentinut, in mai, nemodificata dobanda de politica monetara, la 3,75 la suta.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)