Economia a scazut in trimestrul al treilea. Romania risca o noua recesiune

Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 12:21
2274 citiri
Economia a scazut in trimestrul al treilea. Romania risca o noua recesiune

Scaderea economica de 0,5% in trimestrul al treilea era previzibila, iar Romania nu are sanse sa atinga tintele de crestere economica stabilite cu creditorii internationali, considera analistii financiari contactati de Business24.

Primele estimari ale Institutului National de Statistica (INS), arata ca Produsul intern brut a fost mai mic cu 0,5% in trimestrul al treilea din acest an, comparativ cu trimestrul al doilea din 2012. Iar fata de perioada similara de anul trecut, PIB-ul a inregistrat o scadere cu 0,6% pe seria bruta si cu 0,8% pe seria ajustata sezonier.

In primele noua luni ale anului, PIB-ul a crescut cu 0,2% pe serie bruta si cu 0,4% pe serie ajustata sezonier.

Dochia: Romania nu mai poate atinge prognozele economice

Analistul economic Aurelian Dochia este surprins de rezultatele slabe anuntate de INS, cu toate ca estima o scadere economica in T3

Potrivit lui Dochia, Romania nu mai poate recupera din aceasta pierdere, astfel incat sa atinga la finalul acestui an, tintele stabilite cu creditorii internationali. El explica faptul ca foarte multe dintre tarile europene sunt in recesiune ceea ce ar putea afecta si pe viitor exporturile Romaniei.

Mircea Cosea: Agricultura si exporturile au tras economia in jos in T3

Mircea Cosea crede ca scaderea economica de 0,5% in cel de-al treilea trimestru este cauzata de doi factori: seceta din agricultura si scaderea exporturilor.

Astfel, economia Romaniei este meteo dependenta, lipsind reformele structurale care sa "protejeze" tara noastra in anii de seceta.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, spune ca in trimestrul patru urmeaza sarbatorile de iarna, cand vor fi facute cheltuieli foarte mari, care se vor reflecta in PIB.

"Am putea avea un rezultat foarte bun in trimestrul patru si sa ajungem la 1%".

Vasilescu a fost intrebat daca mai are sens sa vorbim despre crestere economica, in conditiile in care Mugur Isarescu a precizat ca, in lipsa absorbtiei fondurilor europene, acest lucru nu mai are rost.

"Are sens sa vorbim despre crestere economica, pentru ca ne-am uitat in uitat ca in vitrina la 30 de miliarde de euro care stau in vitrina UE sa vedem daca Romania este in stare sa ii atraga. Nu am fost in stare", a conchis Vasilescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Adrian Vasilescu BNR, #economie Romania 2012, #scadere economica Romania , #Crestere economica