Economia Turciei a crescut cu 3%, peste estimarile analistilor

Marti, 11 Iunie 2013, ora 15:30
1144 citiri
Economia Turciei a crescut cu 3%, peste estimarile analistilor

Cu un ritm mai rapid decat anticipau analistii, economia Turciei a crescut in primul trimestru cu 3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar autoritatile estimeaza o accelerare pe parcursul anului, in timp ce analistii considera ca instabilitatea politica reprezinta un risc pentru avansul PIB.

Analistii estimau un avans de 2,3% in primul trimestru, fata de perioada similara a anului anterior. Biroul de statistica din Turcia a anuntat, de asemenea, ca economia a inregistrat o crestere de 1,6% fata de trimestrul al patrulea al anului trecut, ajustata sezonier si pentru zile lucratoare, potrivit cotidianului britanic Financial Times.

Autoritatile din Turcia au anuntat datele economice in timp ce politia intervenea in forta pentru a elibera piata Taksim, ocupata de protestatari care contesta politica autoritara a guvernului, scrie Bloomberg.

Banca centrala a anuntat luni masuri extraordinare pentru controlul lichiditatii, in contextul volatilitatii ridicate a monedei Turciei. Banca ar putea incepe de marti interventii directe pe piata valutara pentru a proteja lira.

Datele privind economia sunt o surpriza pozitiva si pt economistul sef pentru piete emergente al Standard Bank, Timothy Ash, notand insa riscurile reprezentate de protestele de amploare impotriva guvernului. "Ma astept ca instabilitatea politica si rezervele valutare sa afecteze cresterea pentru restul anului", a spus el.

Economia Turciei a avansat cu 2,2% anul trecut

Ministrul de Finante, Mehmet Simsek, a declarat ca autoritatile se asteapta la accelerarea cresterii in trimestrul al doilea, astfel incat sa fie atins obiectivul pentru un avans al PIB de 4% pe ansamblul intregului an.

Date separate anuntate de banca centrala marti au aratat o crestere a deficitului de cont curent - principala vulnerabilitate a Turciei - la 8,71 miliarde de dolari in aprilie, de la 5,5 miliarde de dolari in martie. Pentru primele patru luni deficitul s-a situat la 24,34 miliarde de dolari, fata de 20,76 miliarde de dolari in aceeasi perioada a anului trecut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
#Economia Turciei, #crestere economica, #control lichiditate , #Crestere economica