Eurostat si-a retras rezerva asupra datelor transmise de Romania

Vineri, 21 Octombrie 2011, ora 17:22
1024 citiri
Eurostat si-a retras rezerva asupra datelor transmise de Romania

Eurostat si-a retras rezerva asupra datelor transmise de Romania la notificarea din aprilie, in conditiile in care la notificarea din octombrie, datele raportate au fost conform metodologiei ESA 95 si a manualelor de referinta.

Eurostat a anuntat vineri ca a retras rezervele exprimate in privinta calitatii datelor raportate in luna aprilie de Romania, ca urmare a neclaritatilor impactului unor companii publice asupra deficitului guvernamental, asupra raportarilor a categoriilor ESA95 "altor conturi pentru incasari si plati", asupra naturii si impactului unor tranzactii financiare si a consolidarii schimburilor intra-guvernamentale.

"Eurostat a confirmat ca la notificarea din octombrie elementele mai sus mentionate au fost inregistrate in conformitate cu metodologia ESA95 si manuale conexe", se precizeaza intr-un anunt al Eurostat.

Ministerul Finantelor a confirmat retragerea rezervei exprimata in aprilie

La randul sau, Ministerul Finantelor a confirmat ca Eurostat ca a retras rezerva exprimata in luna aprilie.

"Eurostat a retras rezerva asupra datelor transmise de Romania la notificarea din aprilie 2011, conform comunicatului oficial publicat astazi 21 octombrie, confirmand ca la notificarea din octombrie 2011 datele raportate au fost conform metodologiei ESA 95 si a manualelor de referinta", potrivit unui comunicat transmis vineri de MFP.

In comunicatul Eurostat s-au prezentat datele privind deficitul si datoria guvernamentala, in perioada 2007-2010, raportate de statele membre la notificarea din octombrie 2011, potrivit MFP.

In anul 2010 Romania a inregistrat un deficit de 6,9% din PIB si o datorie guvernamentala de 31,0% din PIB.

Eurostat si-a exprimat in luna aprilie rezerve fata de calitatea datelor transmise de Romania in ceea ce priveste deficitul bugetar si nivelul datoriei guvernamentale in 2010. Biroul de statistica al Uniunii Europene s-a referit la tratamentul statistic al indicatorilor unor companii reclasificate in sectorul administratiilor publice conform metodologiei ESA 95.

Romania se inscrie in media europeana in ceea ce priveste deficitul guvernamental

Potrivit celor mai recente date Eurostat, in 2010, Romania se inscrie in media europeana in ce priveste deficitul guvernamental (-6,4% din PIB) si a inregistrat una din cele mai mici rate a datoriei publice din Uniune (30,8% comparativ cu media UE de 80%).

"Eurostat isi exprima rezervele in privinta calitatii datelor raportate de Romania, ca urmare a neclaritatilor impactului unor companii publice asupra deficitului guvernamental, asupra raportarilor categoriilor ESA95 <>, asupra naturii si impactului unor tranzactii financiare si a consolidarii schimburilor intra-guvernamentale", se arata in raportul Eurostat din aprilie.

Ulterior, Institutul National de Statistica a anuntat ca, in septembrie, va furniza catre Eurostat detalii pentru inlaturarea rezervelor privind calitatea datelor furnizate de Romania la 31 martie, verificarea urmand sa fie facuta de experti din partea MFP, BNR si INS.

Autoritatile romane au explicat la momentul respectiv ca rezervele exprimate de Eurostat privind datele furnizate de Romania referitoare la deficitul bugetar sunt legate de neintroducerea in calcul a CFR Infrastructura si Termoelectrica, retratate drept companii de stat de la finalul lui martie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Eurostat rezerva date statistice, #retragere rezeva date statistice , #Crestere economica