Evolutia economiei, inacceptabila pentru o tara emergenta

Joi, 14 Februarie 2013, ora 11:46
3446 citiri
Evolutia economiei, inacceptabila pentru o tara emergenta

Romania a evitat "la milimetru" recesiunea in 2012, Institutul National de Statistica anuntand joi o crestere economica anuala de 0,2%. Cresterea e mult prea firava insa pentru o imbunatatire reala a situatiei economiei romanesti, avertizeaza Melania Hancila, economist-sef Volksbank.

"Conform primelor estimari, Produsul Intern Brut in trimestrul IV 2012 a fost, in termeni reali, mai mare cu 0,2% comparativ cu trimestrul III 2012 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2011, Produsul Intern Brut a inregistrat o crestere cu 0,3% pe seria bruta si cu 0,1% pe seria ajustata sezonier", se arata intr-un comunicat al INS.

INS: Romania evita recesiunea si in 2012 - 0,2% crestere economica

Evolutia economica a fost afectata de productia agricola slaba, scaderea investitiilor, gradul redus de absorbtie a fondurilor UE, instabilitatea politica interna si criza internationala.

Desi majoritatea analistilor au prognozat recesiune in 2012 pentru Romania, evolutia economiei, chiar daca pozitiva, este inacceptabila pentu o tara emergenta, subliniaza Hancila.

"Este o veste foarte proasta, in conditiile in care Romania e o tara emergenta, are la dispozitie miliarde de euro din partea Comisiei Europene. In plus, la inceputul anului se estima o crestere de 2% si asta dupa ani de contractie puternica a economiei", a declarat Melania Hancila, pentru Business24.

Economistul-sef al Volksbank estimeaza ca pentru o imbunatatire simtitoare a nivelului de trai in Romania este necesara o crestere economica de minimum 4%. Pentru a obtine o asemena performanta insa, Guvernul trebuie sa inceteze sa sufoce economia prin "majorarea taxelor si a poverii fiscale date de cheltuielile cu salariile".

#crestere economica 2012, #crestere economica INS, #crestere economica romania, #recesiune romania , #Crestere economica