FMI a revizuit in scadere usoara prognoza de crestere economica a Romaniei in acest an, la 1,5-2%

Duminica, 05 Februarie 2012, ora 13:30
1770 citiri
FMI a revizuit in scadere usoara prognoza de crestere economica a Romaniei in acest an, la 1,5-2%

Fondul Monetar International a revizuit in scadere usoara prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an, de la 1,8-2,3% la 1,5-2%, dar nu exclude in continuare posibilitatea ca PIB sa urce cu mai mult de 2%.

Desi FMI a redus estimarea de crestere economica pentru principalii parteneri comerciali ai Romaniei, indicand recesiune pentru zona euro, autoritatile au insistat ca prognoza pentru acest an s-a bazat in mare masura pe investitii si mai putin pe un nou avant al exporturilor, au declarat mai multe surse apropiate discutiilor citate de Mediafax.

De altfel, Guvernul anticipeaza ca in primul trimestru al acestui an va fi inregistrata o crestere economica mai mare decat in trimestrul al patrulea din 2011, mizand atat pe faptul ca Finantele au platit sume considerabile din arierate in ultima parte a anului trecut, cat si pe comenzile de export aflate in urcare in perioada precedenta.

Sursele citate au aratat ca misiunea FMI-CE-Banca Mondiala a ajuns la intelegere cu autoritatile pe toate subiectele in discutie, cu recomandari de modificare a unor acte normative, astfel ca seful misiunii, Jeffrey Franks, va anunta duminica incheierea cu succes a celei de-a patra revizuiri a acordului semnat in primavara anului trecut si recomandarea pentru eliberarea unei noi transe de catre boardul FMI.

In luna ianuarie, FMI a inrautatit prognoza economica la nivel global si anticipeaza ca economia UE se va contracta in acest an cu 0,1%, trasa in jos de o scadere de 0,5% in zona euro.

Tot in luna ianuarie, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a revizuit prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an de la 1,1% la 0,8%, ca urmare a incetinirii activitatii economice din zona euro, care afecetaza semnificativ exporturile.

De asemenea, Banca Mondiala (BM) estimeaza, intr-un raport prezentat in ianuarie, o crestere de 1,5% a PIB pentru Romania in acest an, dupa ce anticipa intr-un raport din iunie 2011 o expansiune de 3,7%, pesimismul institutiei fiind determinat de vulnerabilitatile economiei romanesti la criza datoriilor de stat din zona euro.

Comisia Europeana a revizuit in noiembrie prognoza de crestere economica a Romaniei pentru anul 2012 de la 3,7% la 2,1%, din cauza inrautatirii perspectivelor economice ale Europei, insa anticipeaza revenirea consumului privat in a doua jumatate a lui 2012.

#prognoze economie, #crestere economica Romania FMI, #acord FMI Romania 2012, #imprumut FMI Romania 2012 , #Crestere economica