FMI lasa indicatii Guvernului. Reducerea arieratelor, printre prioritati

Luni, 06 Februarie 2012, ora 08:00
2133 citiri
FMI lasa indicatii Guvernului. Reducerea arieratelor, printre prioritati
Jeffrey Franks , seful misiunii FMI in Romania / Sursa foto: realitatea

Seful misiunii, Jeffrey Franks, a lasat "o mostenire" pe care Guvernul trebuie sa o respecte. Printre obiectivele FMI se numara privatizarea si managementul privat al companiilor de stat si reducerea arieratelor.

Statul roman a trecut de cea de-a patra evaluare a acordului preventiv, dar mai are de lucrat la cateva capitole importante, precum reducerea arieratelor, privatizarea companiilor de stat si introducerea managementului privat la acestea.

"Aceasta este a patra evaluare in cadrul imprumutului preventiv al FMI care permite autoritatilor sa utilizeze resursele in caz de nevoie. 505 milioane de euro vor fi deblocati in urmatoare etapa, din totalul de peste 2 miliarde euro. Progresele au fost bune.

Toate tintele cantitative au fost indeplinite si am ajuns la un acord cu privire la masurile urmatoare. Cresterea economica a fost 2,5% pe 2011, mai mult decat anticipasem anterior datorita exporturilor puternice si anului agricol bun", a precizat seful misiunii FMI.

Romania, corigenta la arierate

Romania mai are de rezolvat problema arieratelor. Guvernul anunta, la sfarsitul lunii noiembrie, ca arieratele Tarom, Metrorex si ale altor companii de stat vor putea fi reduse cu 5-6 miliarde de lei anul acesta. Suma echivaleaza cu 1% din PIB, iar ajustarea ar fi posibila datorita programului de restructurare a companiilor de stat monitorizate in acordul cu FMI.

"Pentru intreprinderile de stat se inregistreaza progrese in procesul de reducere a arieratelor in cadrul companiilor monitorizate prin operatiuni de convertire a datoriilor in actiuni, plati si alte operatiuni de ordin financiar.

Per ansamblu, se anticipeaza ca aceste masuri vor permite reducerea arieratelor companiilor monitorizate cu 5, pana la 6 miliarde lei (circa 1% din PIB) pana la sfarsitul anului 2012", se arata intr-un document guvernamental.

Arieratele companiilor monitorizate prin programul stabilit de Guvern impreuna cu Comisia Europeana si FMI au scazut in primele noua luni ale lui 2011 cu 0,3% din PIB, la 3,8% din PIB.

"Provocarile sunt insa mai mari la nivelul intreprinderilor de stat unde autoritatile au inceput sa castige teren, eliminand arierate in valoare de 3% din PIB. Resursele de la buget nu pot fi alocate daca nu se asigura viabilitatea societatilor.

Aceasta implica reforme la nivelul societatilor respective. In ultimele luni s-au facut progrese in definirea si implementarea reformarii companiilor de stat. Angajamentul si eforturile facute nu trebuie intrerupte", explica Jeffrey Franks.

Privatizarea companiilor de stat, o problema de timp

Seful misiunii FMI in tara recunoaste eforturile facute in ultimele luni, "in definirea si implementarea reformarii companiilor de stat. Angajamentul si eforturile facute nu trebuie intrerupte".

Din totalul privatizarilor la companiile de stat programate pentru 2012, statul va incasa o suma de peste 784 milioane euro.

"Desi fiecare cent conteaza, listarea pe bursa si privatizarea au efecte manageriale extrem de pozitive. Acest aspect este cel putin egal ca valoare cu faptul ca se aduc direct in bugetul companiilor resurse financiare si actionari interesati de performanta", spunea Andreea Paul Vass, consiliera primului ministru, intr-un interviu acordat Business24.

Oficialii FMI au solicitat Guvernului sa prezinte o "foaie clara de parcurs" pentru privatizarea companiilor de stat din energie si transporturi, precum si pentru liberalizarea preturilor gazelor naturale si electricitatii la companii si populatie.

"Oficialii FMI au cerut sa li se prezinte o foaie clara de parcurs privind privatizarea companiilor de stat, inclusiv procedura avuta in vedere, precum si o strategie concreta de liberalizare a preturilor la gaze naturale si energia electrica pentru companii si populatie", au aratat sursele citate, la finalul discutiei de miercuri seara dintre liderii coalitiei si oficialii Fondului.

Un astfel de plan concret a fost solicitat si pentru reforma sistemului de sanatate.

Reprezentantul Fondului Monetar International in tara a mai amintit ca Romania "este pe calea buna", pentru ca nu s-au facut ajustari la buget pe cheltuieli si venituri. Jeffrey Franks a precizat ca anul trecut tinta de deficit a fost atinsa.

"Trebuie sa tinem seama ca reducerea deficitului de la 4,2% din PIB in 2011 la 2,1% din PIB in 2012. Cresterea usoara va lasa putin loc pentru initiative noi in 2012. Desi suntem incantati ca Romania inregistreaza o evolutie buna, se impune o atentie continua.

Guvernul trebuie sa isi continue eforturile de a impulsiona investiile publice prin absorbtia fondurilor europene, care a crescut cu 6,2%, dar e loc de mai bine", a concluzionat seful FMI.

#misiune FMI Romania, #delegatie FMI Romania, #Jeffrey Franks FMI intalnire Guvern, #Jeffrey Franks companii stat , #Crestere economica