FT: Romania ramane in frunte cu reducerea ratei dobanzii

Vineri, 03 Februarie 2012, ora 13:20
1299 citiri
FT: Romania ramane in frunte cu reducerea ratei dobanzii

Romania isi mentine palmaresul de lider in actuala tendinta de reducere a ratelor dobanzilor pe pietele emergente, se arata intr-un articol aparut joi in publicatia britanica Financial Times.

Joi, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 5,75 la 5,50%, pentru a treia oara in ultimele trei luni. Leul s-a miscat usor, sugerand ca investitorii au incredere in abordarea BNR.

Actuala runda de reduceri, care acum se ridica la 0,75 puncte procentuale, a inceput in noiembrie iar acum leul se tranzactioneaza la aproximativ 4,35 pentru un euro, fata de 4,38 cat s-a inregistrat inainte de reducerea ratei dobanzii in noiembrie.

BNR a prins curaj in urma scaderii inflatiei la 3,14% in decembrie 2011, de la 7,96% in decembrie 2010. Atingerea tintei de inflatie confirma consolidarea procesului de dezinflatie. Prognoza actuala reconfirma perspectiva plasarii ratei anuale a inflatiei in intervalul de variatie din jurul tintei pe tot parcursul orizontului de prognoza. Persista riscuri, precum ajustarile preturilor administrate, posibile derapaje in privinta politicii fiscale si a implementarii reformelor structurale, precum si tensiunile asociate contextului electoral; aceste riscuri sunt in afara sferei de influenta a bancii centrale.

Pe plan intern, indicatorii statistici releva persistenta deficitului de cerere in pofida unor dinamici pozitive consemnate de exporturi, productia industriala si cea agricola. Indicatorii statistici releva o redresare treptata a creditului acordat sectorului privat.

Cresterea economica incetineste ca in intreaga Europa Centrala si de Est

Pe plan extern se mentin incertitudinile privind solutionarea crizei datoriilor suverane din zona euro, cu implicatii asupra aversiunii fata de risc a investitorilor, a volatilitatii fluxurilor de capital si a cresterii economice la nivel european si mondial, se arata in comunicatul Bancii Nationale a Romaniei.

Cresterea incetineste, la fel ca in celelalte state din Europa Centrala si de Est. Saptamana trecuta BERD a revizuit in scadere estimarile pentru intreaga regiune in care activeaza pana la o crestere de 3,1% in 2012, de la un avans de 4,8% in 2011. Pentru Europa de Sud-Est, unde este inclusa si Romania, BERD mizeaza in prezent pe un avans de 1% in 2012, in loc de o crestere de 1,6% cat estima in luna octombrie a anului trecut, dupa o crestere de 2,2% in 2011.

Pentru Romania se estimeaza un avans de 1,5% in 2012, fata de 1,8% cat se prognoza anterior, in linie cu analistii care prevad o crestere de 1,7% in Europa de Sud-Est. Dar Romania isi revine din cea mai adanca recesiune din regiune iar romanii spera la o redresare mai rapida.

Principala ingrijorare: o eventuala recesiune in zona euro

Dar principala temere o reprezinta evolutia din zona euro, care ar putea duce la o recesiune profunda in Europa Occidentala. Asa cum a avertizat BERD, un nou soc in zona euro ar putea sterge 4 puncte procentuale din cresterea Europei Centrale si de Est, care ar putea duce la reintrarea Romaniei si a altor state in recesiune. Guvernul face ce poate, mentinand stabilitatea economiei prin semnarea unui nou acord de precautie cu FMI pentru 5 miliarde de euro. Dar planul de buget pe 2012 depinde de cresterea economiei cu 2%.

Scaderea ratei dobanzii ar putea fi de ajutor prin reducerea costurilor de imprumut. Romania a atras, marti, 1,5 miliarde de dolari printr-o emisiune de obligatiuni pe piata din SUA, cu scadenta la 10 ani si un randament de 6,875% iar cererea pentru obligatiunile romanesti in dolari a fost de aproximativ sapte miliarde de dolari.

Daca acesta evolutie reprezinta un vot de incredere de la investitorii internationali, ar putea exista unul si din partea investitorilor din industrie. Grupul german Bosch se afla in discutii cu executivul de la Bucuresti, dar si cu administratia zonei industriale Cluj-Napoca, in vederea oportunitatii de a investi in Romania 77 milioane de euro, aproape de zona din care a plecat Nokia anul trecut.

#crestere economica romania, #rata dobanzi piete emergente, #economie romania , #Crestere economica