G20 va lua masurile necesare pentru relansarea economiei mondiale

Marti, 19 Iunie 2012, ora 09:31
1333 citiri
G20 va lua masurile necesare pentru relansarea economiei mondiale

Tarile din G20 se vor angaja sa promoveze cresterea si crearea de locuri de munca in vederea relansarii economiei mondiale, iar cele care fac parte si din zona euro isi vor apara moneda unica in fata atacurilor pietelor financiare, potrivit proiectului declaratiei finale a reuniunii lor la varf care a inceput luni la Los Cabos, in Mexic.

G20, grup al tarilor bogate si emergente care au o pondere de aproape 90% din PIB-ul mondial, se angajeaza sa ia "masurile necesare" pentru a intari cresterea mondiala si a restabili increderea, semnaleaza proiectul.

In cazul in care situatia economica s-ar deteriora si mai mult, tarile care dispun de o suficienta marja de manevra bugetara sunt gata sa coordoneze si sa puna in practica "masurile bugetare cuvenite pentru a sustine cererea interna", adauga acest proiect.

Germania este una dintre tarile despre care se crede ca dispun de o astfel de marja de manevra in finantele lor publice.

Membrii G20 promit sa actioneze "impreuna pentru a potenta redresarea si a raspunde tensiunilor de pe pietele financiare", potrivit aceluiasi text.

Tarile zonei euro membre ale G20 vor lua toate "masurile necesare pentru a salvgarda integritatea si stabilitatea zonei", a ameliora functionarea pietelor financiare si a rupe legatura dintre riscurile suverane si riscurile bancare, adauga acest document discutat la Los Cabos.

In acest context, ele saluta planul Spaniei privind recapitalizarea sistemului ei bancar si anuntarea sprijinului Eurogrupului fata de autoritatea de restructurare financiara spaniola (FROB).

Potrivit proiectului, niste banci sanatoase, care pot acorda imprumuturi, sunt "esentiale" pentru redresarea mondiala.

Tarile din G20 isi reafirma, de asemenea, hotararea de a lupta impotriva protectionismului "sub toate formele sale" si se angajeaza sa stimuleze crearea de locuri de munca printr-o actiune coordonata numita "Plan de actiune de la Los Cabos pentru crestere si locuri de munca".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#intalnire g20, #masuri economice G20, #G20 crestere economica , #Crestere economica