Germania se asteapta la ce-i mai rau: Va urma o revolta antiausteritate

Luni, 25 Mai 2015, ora 15:46
4532 citiri
Germania se asteapta la ce-i mai rau: Va urma o revolta antiausteritate
Foto: Euractiv

Ministrul de Finante german, Wolfgang Schaeuble, se asteapta la o sedinta furtunoasa in cadrul summit-ului economic G-7 de la Dresda, din 27-29 mai.

Oficialul german recunoaste ca intalnirea ministrilor de Finante din cele sapte state va semana cu o revolta politica fata de masurile de austeritate.

Germania detine presedintia G-7 in aceasta perioada, dar acest lucru nu-i va scuti pe Schaeuble si pe presedintele Bundesbank, Jens Wiedmann, de atacurile unora dintre omologii lor, arata agentia Bloomberg.

Se tine de glume

Adeptii taierilor bugetare practicate de Germania vor fi asaltati in cadrul reuniunii pentru a fi invinovatiti de slaba crestere economica din zona euro, a prezis ministrul Schaeuble, intr-un pamflet publicat sambata in presa germana.

"Guvernul german va intampina o opozitie din partea celor care doar cer", a explicat oficialul, fara a face referire directa la Franta, Italia sau Statele Unite.

"Din punctul de vedere al acestora, reducerea cheltuielilor bugetare a dus la scaderea cererii pentru bunuri si servicii" a explicat in pamflet Schaeuble.

Riscul reprezentat de nesolutionarea crizei elene si incertitudinea care planeaza dupa inregistrarea unui deficit comercial mare in Statele Unite ar putea cimenta o alianta de convenienta intre Franta, Italia si reprezentantii SUA.

Cele trei state si-au exprimat deja in mai multe randuri opinia ca politica de austeritate impusa de Germania in intreaga Europa ar putea sta la baza cresterii economice anemice inregistrate in ultimii ani.

Pozitii adverse

La intalnirea de la Dresda sunt asteptati si reprezentanti din partea institutiilor financiare internationale: FMI, Banca Mondiala si Banca Centrala Europeana.

Deja tensiunile generate de viziunile diferite ale celor doua tabere se intrevad in declaratiile date inaintea evenimentului.

Secretarul Trezoreriei americane, Jacob J.Lew, a cerut Germaniei sa reia investitiile pentru a stimula importurile din Europa, initiind astfel un ciclu de crestere economica care s-ar dovedi benefic si pentru Statele Unite.

Deficitul comercial raportat in martie de americani este cel mai mare din ultimii sase ani, in timp ce Germania a reusit in 2014 sa raporteze un surplus record.

Reprezentantul Washingtonului este decis sa critice si pozitia dura adoptata de Germania in cadrul negocierilor cu Grecia.

Vineri, Lew a atras atentia ca nesemnarea unui acord rapid intre delegatia elena si creditorii din zona euro va genera un dezastru in Grecia si o stare de incertitudine pe piata europeana si in economia globala.

Schaeuble, in schimb, pare decis sa impuna acelasi mod de lucru si pe viitor, chiar daca admite ca masurile sunt nepopulare.

"Multa munca de convingere va trebui dusa la Dresda", a mai spus ministrul in pamflet.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#revolta anti austeritate, #summit G7 Dresda, #politica austeritate Germania, #deficit comercial SUA , #Crestere economica