Guvernul lauda rezultatele economice, chiar daca ritmul de crestere a luat-o la vale

Joi, 14 August 2014, ora 13:16
1418 citiri
Guvernul lauda rezultatele economice, chiar daca ritmul de crestere a luat-o la vale

Romania continua sa aiba una dintre cele mai mari cresteri economice din Uniunea Europeana, a declarat joi consilierul pe probleme economice al prim ministrului, Cristian Socol.

"Cresterea de 2,6% semestrul 1 2014 fata de aceeasi perioada a anului anterior ramane una dintre cele mai mari cresteri economice din UE, chiar daca viteza este mai mica. Cresterea economica este sustenabila, bazandu-se in principal pe cresterea productiei industriale cu 9,1% (a doua cea mai mare crestere din UE), agricultura si constructiile au subperformat", a declarat Socol.

Potrivit acestuia, Romania poate repeta experienta de anul trecut, cand in primul semestru avea crestere economica de 1,8% iar la final a obtinut a doua cea mai ridicata crestere din UE, de 3,5%.

Consilierul premierului mai afirma ca in al doilea semestru investitiile publice vor fi accelerate, in contextul in care exista "un spatiu fiscal important - deficitul bugetar este in prezent de 0,3% din PIB, iar tinta de sfarsit de an este de 2,2% din PIB".

"In plus se vor vedea si efectele pozitive ale scutirii privind impozitul pe profitul reinvestit, cresterii subventiilor agricole, schemelor de ajutor de stat si speram, reducerii CAS cu 5 puncte procentuale la angajator", a mai explicat Socol.

In opinia sa, mentinerea unei rate de crestere economica ridicata este meritorie in conditiile in care tarile din UE au incetinit puternic, Italia este in recesiune, Franta va avea zero crestere in 2014, Cehia, Olanda, Portugalia, Spania, Slovenia, Grecia, Irlanda au fost cu minus in 2013, iar aceasta tendinta continua.

"Minusul de 1% trimestrul 2 fata de trimestrul 1 2014 este intr-o mare masura efect statistic. Cand ai avut 5,1% trimestrul 4 2013 fata de trimestrul 4 2012 si apoi 3,8 trimestrul 1 2014 fata de trimestrul 1 2013 procentul este normal sa scada. E ca si cum ai raporta o crestere de 10 unitati astfel - pana acum raportam o crestere de 10% din 100, iar acum la 200 raportam 5% -este algebra - procentul scade", a precizat Socol.

Consilierul prim ministrului a mai afirmat ca Guvernul va continua sa distribuie echitabil beneficiile cresterii economice "prin realizarea unui mix consistent intre stimularea economiei private si masuri de crestere a veniturilor populatiei pentru refacerea plasei de siguranta sociala afectata puternic de masurile de austeritate din 2009-2011".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#crestere economica UE, #investitii publice Romania, #crestere economica romania , #Crestere economica