Guvernul pregateste noi masuri anticriza

Joi, 21 Ianuarie 2010, ora 17:35
1798 citiri
Guvernul pregateste noi masuri anticriza

Guvernul va introduce un nou set de masuri de combatere a crizei si reluarea cresterii economice, precum stoparea controalelor abuzive la firme, simplificarea publicarii actelor de functionare a firmei si reducerea la minim a capitalului pentru microintreprinderile infiintate de catre tineri. 

Unele dintre aceste masuri vor fi introduse in primavara acestui an, prin modificarea Codului de procedura fiscala, precizeaza Mediafax.

"Va fi revizuita modalitatea de percepere a creantelor fiscale accesorii, prin inlocuirea sistemului majorarilor de intarziere cu unul mai flexibil, bazat pe dobanzi si penalitati de intarziere. Va fi reglementata si posibilitatea reglarii pe cale amiabila, dupa primirea somatiei, a eventualelor neconcordante in fisa de evidenta pe platitor si evidenta contribuabililor, urmand sa fie eliminate si prevederile actuale care conditioneaza suspendarea de catre instanta a executarii unui act administrativ fiscal de depunerea unei cautiuni", au declarat, joi, agentiei MEDIAFAX, surse ministeriale.

Legislatia actuala conditioneaza suspendarea de catre instanta a executarii unui act administrativ fiscal de depunerea unei cautiuni de pana la 20% din cuantumul sumei contestate sau de pana la 2.000 lei in cazul cererilor al caror obiect nu este evaluat in bani.

Pentru tinerii care intentioneaza sa infiinteze microintreprinderi, cerinta privind capitalul de pornire va fi redusa la minimum, la 10 lei, cu restrangerea domeniilor de activitate la maximum 5 servicii.

Pentru microintreprinderea apartinand intreprinzatorilor tineri, debutanti in afaceri, vor fi acceptate scutiri la plata impozitelor pe profit si salarii, acordarea cu prioritate de sprijin financiar, scutirea de la plata unor taxe vamale, precum si acordarea de credite cu perioada de gratie si prin acordarea de garantii in proportie de 90% din valoarea creditului de catre un fond de garantare.

De asemenea, vor fi restranse conditiile impuse angajatorilor care incadreaza someri, iar competentele profesionale vor fi recunoscute si certificate, ca masura de stimulare a ocuparii.

"Pentru a feri companiile de verificari abuzive din partea diferitelor autoritati, vor fi aplicate amenzi de pana la 2.000 lei persoanelor care dispun nejustificat controale repetate, cu aceeasi tematica si la acelasi contribuabil", au aratat sursele.

Prin control repetat nejustificat se va intelege verificarea initiata in cursul a doi ani consecutivi de catre aceeasi institutie de control, la aceeasi firma, in lipsa unor elemente clare care sa justifice aceste actiuni.

In acelasi timp, Guvernul va majora cu cate 500 lei limitele minime si maxime ale amenzilor percepute pentru neachizitionarea registrului unic de control.

Conform legii, o firma este obligata sa achizitioneze registrul unic de control, in care sunt inscrise toate actiunile de control initiate de institutii ale statului la societatea respectiva.

Pentru neachizitionarea acestui registru, amenda actuala este cuprinsa intre 500 lei si 1.000 lei.

Guvernul va interveni si in cazul procedurilor de aprobare tacita, urmand sa decida ca in cazul in care o autorizatie nu este emisa in termenul legal, solicitantul va primi un document oficial prin care i se va permite desfasurarea unei activitati, prestarea unui serviciu sau exercitarea unei profesii si care va tine loc de autorizatie in toate cazurile, inclusiv in fata organelor de control.

In acelasi timp, va fi eliminata obligativitatea participarii procurorului la solutionarea litigiilor in domeniul emiterii autorizatiilor.

Va fi introdusa si o lege distincta de simplificare a formalitatilor de publicitate privind constituirea si functionarea societatilor comerciale, prin introducerea unor reguli care vor permite publicarea hotararilor judecatoresti si a actelor comerciantilor prin intermediul unei platforme electronice centrale, organizata la nivelul Oficiului National al Registrului Comertului.

Pentru conversia in moneda nationala a operatiunilor desfasurate de catre filialele firmelor din Romania cu sediul in strainatate va fi acceptata posibilitatea utilizarii unui curs mediu anual.

Sumele stabilite de catre Comisia Europeana ca debite, reprezentand TVA neeligibila din fonduri comunitare, care nu au fost returnate la bugetul UE de beneficiari ai programelor Phare 1998, inclusiv dobanzile penalizatoare pentru intarzierea rambursarii, precum si diferentele nefavorabile de curs valutar vor fi acoperite din credite bugetare. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a fost de 4.328, în creştere cu 38,58% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor...
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
#anticriza, #crestere, #economie, #firme, #masuri, #microintreprinderile, #taxe , #Crestere economica