Indicele incompetentei politicienilor - Opinie Dragos Cabat

Miercuri, 22 August 2012, ora 12:40
1317 citiri
Indicele incompetentei politicienilor - Opinie Dragos Cabat

Am citit cu multa placere despre indicatorii bizari depre starea economiei. O mare parte dintre ei imi erau deja cunoscuti, unii m-au surprins si a fost interesant sa gasesc explicatia lor economica...

Pe langa indicele popcorn, al cadavrelor nerevendicate sau cel al prostituatelor letoniene, propun si eu unul la fel de "interesant": indicele incompetentei politicienilor. Si acesta este un indicator predictiv al viitoarelor recesiuni economice: cu cat politicienii sunt mai incompetenti, cu atat sansele ca economia sa intre in recesiune sunt mai ridicate.

Guvernul, mai optimist decat FMI, privind cresterea economica a Romaniei

Romania este un exemplu clar ca indicele functioneaza. Au constat acest lucru si oficialii FMI, pe parcursul acordurilor dintre Romania si organismele internationale. De obicei, reprezentantii FMI erau chemati in ajutor atunci cand politicienii nu mai aveau alta sansa decat sa recurga la finantarea de la organismele financiare internationale. Fie ca prin masurile lor politicienii au speriat investitorii, asa cum s-a intamplat in primii ani dupa 1990, fie ca ei nu s-au putut adapta schimbarilor mediului economic international sau au provocat chiar ei crize care au aruncat tara in haos economic.

De obicei insa, reprezentantii FMI au trecut cu vederea semnificatia acestui indicator si au dialogat cu reprezentantii Romaniei ca si cum acestia nu ar afecta evolutiile economice ale tarii.

FMI: Daca agitatia politica va continua, reducem perspectivele economice

Aceasta ultima vizita a FMI a fost insa diferita. Poate pentru ca seful misiunii este un olandez, poate pentru ca pe langa oficialii institutiilor financiare internationale au venit sau au transmis mesaje clare catre autoritatile romane si alti oficiali internationali (la nivel UE, din SUA si reprezentanti ai familiilor politice din Europa).

Asadar, desi la inceput aveam asteptari pozitive, pana la final am trait o mare dezamagire. Romania se baza pentru prima data dupa multi ani pe un negociator puternic, avand o pozitie dubla sau chiar tripla la nivel oficial (Ministru de finante, Vicepremier si Prim viceguvernator al Bancii Nationale) in persoana lui Florin Georgescu.

Acest avantaj a fost insa pierdut pe parcurs, asa ca estimarile noastre privind cresterea economica, dorinta de a modifica regimul de TVA, masurile sociale ori cele legate de mediul de afaceri, toate s-au daramat pe rand ca un castel de nisip, sapate la temelie de scandalul politic ce framanta Romania de cateva luni.

Discutiile cu FMI s-au incheiat. Vezi concluziile

Nici cresterea economica a Romaniei, inflatia tinuta in frau de BNR sau alti indicatori economici pozitivi nu au rezistat in fata indicatorului "incompetenta politicienilor". Ca urmare, FMI ne-a conditionat, precum unor parteneri cu credibilitate 0, trimiterea raportului vizitei catre boardul FMI, de indeplinirea unor conditii - perfect normale de altfel si pe care noi ne tot facem ca le uitam de ani intregi - privind privatizari si diminuarea arieratelor. Pana acum, FMI se prefacea ca "uita" ca nu ne-am indeplinit promisiunile si ne oferea girul unor parteneri egali si credibili.

Am pierdut aceasta sansa... probabil pentru totdeauna, sau pana cand reprezentantul FMI pentru Romania va fi unul mai "latin" sau "balcanic".

#indicele incompetentei politicienilor, #opinie Dragos Cabat, #Cabat recesiune Romania, #Cabat crestere economica , #Crestere economica