Isarescu: Politicile din 2009 si 2010 sunt coerente

Joi, 28 Octombrie 2010, ora 11:22
1219 citiri
Isarescu: Politicile din 2009 si 2010 sunt coerente

Politicile puse in practica in 2009 si 2010 sunt coerente si reflecta nevoie de corectare a dezechilibrelor din economie, dar ajustarea este prea ampla, mai ales in sectorul privat, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, potrivit Mediafax. 

"Politicile dezvoltate in 2009 si 2010 sunt coerente, desi nu par. Probabil ca ajustarea este putin mai ampla, ca sentiment. Nu mai avem economie planificata, asa ca ajustarea odata plecata este greu de tinut.

Cand economia este descentralizata nu mai poti sa faci farmacie (...) Cred ca ajustarea este putin cam tare (...) Scaderea nivelului de trai nu ar trebui sa duca la populism, pentru ca s-a vazut ce a facut populismul in 2007 -2008", a spus Isarescu.

Oficialul BNR a facut a radiografie a perioadei 2000 - 2010 in functie de doi indicatori, respectiv nivelul de trai ca raport fata de media UE si deficitele structurale care au acompaniat orice apropiere a PIB pe locuitor fata de media europeana.

Potrivit lui Isarescu, intre 2000 - 2003 PIB /locuitor a crescut de la 26% la 31% din media UE, respectiv cu 1,26 puncte pe an, ceea ce a reprezentat convergenta reala. Aceasta crestere s-a realizat concomitent cu o scadere a deficitului structural de 2,2% din PIB la 0,7% din PIB.

"As spune ca a fost o crestere economica sanatoasa, crestere economica fara majorarea deficitelor structurale si mentinere nivelului de trai", a explicat Isarescu.

Pana in 2006, PIB/locuitor ca procent din media UE a crescut de la 31% la 38%, cu 2,2 puncte pe an. In aceeasi perioada, deficitul structural a ajuns la 2,36% din PIB, adica o crestere de un punct procentual pe an.

"Cresterea nivelului de trai a fost acompaniata in acea perioada cu adancirea problemelor structurale din sectorul bugetar (...) Putem sa spunem public acum ca acesta a fost motivul principal pentru care s-au rupt relatiile cu FMI in 2005 - 2006.Ei ne spuneau ca avem deficit structural mare si ca economia e supraincalzita", a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR a opinat ca cea mai mai mare problema a aparut in 2006 - 2008, cand PIB/locuitor a urcat la 48% din media UE, dar pe fondul unor cheltuieli publice in crestere accelerata, care au dus la un deficit structural foarte inalt, de aproape 10% din PIB.

"Politicile nu se poate spune ca au fost coerente. In trei ani s-au dublat salariile in sectorul public, numarul de salariati a crescut, fondul de salarii a crescut practic cu 130%. Au crescut si pensiile...", a adaugat Isarescu.

Oficialul BNR considera ca mesajul din 2007 la momentul aderarii la UE privind cresterea nivelului de trai la media din comunitate este un deziderat pe termen lung si nu va fi "valabil" pentru actuala generatie.

"S-ar putea sa fie nevalabil si pentru a doua generatie daca vom mai trai cu iluzia ca nivelul de trai creste prin legi", a mai spus guvernatorul BNR. 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#ajustare, #dezechilibre, #economie, #isarescu, #politici , #Crestere economica