Isarescu: Romania poate inregistra o crestere economica importanta in 2013

Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 10:03
1555 citiri
Isarescu: Romania poate inregistra o crestere economica importanta in 2013

Programul fiscal a fost mentinut in limitele stabilite in pofida anului electoral si a ajustarilor succesive din ultimii ani, astfel ca Romania va iesi din procedura de deficit excesiv, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"Cred ca, din punct de vedere fiscal, nu mai trebuie sa strangem. Trebuie sa fim doar chibzuiti si sa facem dozajul de asa natura, incat sa nu mai fim nevoiti sa taiem si sa strangem", a spus Isarescu, intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu premierul Victor Ponta.

El a apreciat ca, avand aceste active, deruland reformele structurale si absorbind fondurile europene, Romania poate inregistra anul viitor o crestere economica importanta, chiar mai importanta decat acest an, indiferent de ce se va intampla in Europa din punct de vedere economic.

Executia bugetului general consolidat dupa primele zece luni s-a incheiat cu un deficit de 7,2 miliarde de lei, respectiv 1,19% din PIB, fata de un deficit de 2,3% din PIB in perioada similara din 2011 si de 1,18% din PIB la finele lunii septembrie.

Comparativ cu primele zece luni din 2011, deficitul bugetar este in scadere cu 6,1 miliarde de lei.

Guvernul s-a angajat prin acordul cu FMI sa reduca deficitul bugetar in acest an la 2,2% din PIB, de la 4,3% din PIB in 2011. Deficitul bugetar ar urma sa scada anul viitor la 1,7% din PIB.

Economia a crescut cu numai 0,2% in primele noua luni din acest an. In trimestrul al treilea, Produsul Intern Brut a coborat cu 0,6% comparativ cu perioada similara din 2011 si cu 0,5% fata de trimestrul precedent.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a redus la finele lunii noiembrie estimarea de crestere economica pentru acest an la 0,7%, fata de 1,7% indicat in luna mai. Cele mai multe proiectii prezentate de catre analisti si institutiile financiare plaseaza cresterea economica din acest an la sub 1%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Isarescu declaratii crestere economica, #Isarescu crestere economica Romania, #Isarescu economie Romania 2012 , #Crestere economica