La consum nu ne intrece nimeni: Romania, campioana absoluta in UE

Joi, 13 August 2015, ora 15:03
7231 citiri
La consum nu ne intrece nimeni: Romania, campioana absoluta in UE
Foto: Wikimedia

Abia ce au aparut primele semne de redresare economica de dupa lunga recesiune declansata in 2008 si consumul din Romania este din nou pe val.

Cel mai recent sondaj efectuat printre economisti demonstreaza ca Romania a fost campioana absoluta la acest capitol in UE, pe ultimele trei luni, inregistrand si o crestere a PIB-ului de 4,8%, fata de trimestul II al anului trecut, relateaza Bloomberg.

Tot estul Europei creste

Cazul Romaniei nu este singular, aproape toate tarile din estul Europei bucurandu-se de un avans economic neasteptat.

PIB-ul Cehiei, Ungariei sau al Poloniei avanseaza intr-un ritm dublu fata de cel al statelor din zona euro, demonstreaza datele unei analize Bloomberg.

Dupa ce ani in sir criza datoriilor din Grecia a reprezentat o amenintare continua pentru intregul continent, tarile din est incep sa se dezvolte intr-un ritm care a facut din monedele lor cele mai performante valute ale economiilor emergente.

O eventuala criza in zona euro, cea mai importanta piata de export pentru aceste economii, ameninta sa darame tot acest esafodaj, dar pana atunci consumul pe aceste piete s-a revigorat ca urmare a scaderii somajului, impozitelor si a costurilor imprumuturilor bancare.

"Regiunea sud-est europeana va reprezenta in continuare o zona luminoasa in randul pietelor emergente. Cresterea economica din Romania, Cehia sau Polonia va fi depasita doar de cateva economii asiatice", prognozeaza Liza Ermolenko, analist Capital Economics.

Pe ultima luna, in cadrul unei monitorizari Bloomberg pe 24 de piete emergente, forintul s-a dovedit cea mai performanta valuta, apreciindu-se cu 2,6% fata de moneda euro.

Este urmat de leul romanesc, cu 1,6%, in timp ce zlotul ocupa locul V in clasament, in spatele dolarului din Hong Kong si a yuanului chinezesc.

Dependenta de zona euro

Europa de est reprezinta o imagine contrastanta cu criza care ravaseste Rusia si Brazilia ori cu lentoarea economiei chineze.

In timp ce zona euro a inregistrat o crestere de doar 1,3% in trimestrul precedent, datele colectate din Polonia, Cehia si Ungaria arata plusuri de 3,6%, 3,4%, respectiv 3,2 procente.

Totul depinde insa de evolutia pietei din zona euro, aceasta contand in proportie de peste 50% in exporturile majoritatii statelor est-europene.

"Atata timp cat economia din zona euro accelereaza, cresterea economica din regiunea centrala si de est a Europei va ramane la acest nivel. Cand se va inversa, la fel va fi si cu cresterea economiilor din est", sustine economistul Daniel Hewitt din cadrul bancii Barclays.

Populism cat cuprinde

Nu este singurul pericol care planeaza deasupra economiilor din zona estica a Europei. Politica de relaxare fiscala anuntata de guvernele din Romania si Polonia inaintea unui sezon electoral poate fi o arma cu doua taisuri.

Dupa reducerile efectuate la TVA-ul alimentelor in luna iunie, retailerii din Romania au anuntat vanzari record fata de ultimele noua luni.

"Riscul de supradimensionare a consumului este agravat si de populismul politic inaintea rundelor de alegeri locale si parlamentare de anul viitor", explica Dan Bucsa, economist la sucursala UniCredit din Londra.

Pentru moment, intreaga regiune este caracterizata de o combinatie de crestere economica constanta si inflatie redusa. Cu toate acestea, cu greu se poate spune ca tarile din estul Europei au turat motoarele la viteza maxima.

Preturile sunt in continuare plafonate, chiar si cu o dobanda de referinta scazuta pana la un nivel record.

"Datele referitoare la PIB-ul acestor tari vor fi in continuare solide", sustine Radomir Jac, analist sef al Generali Investments din Praga.

"Tinand cont de anii de criza si de ciclul economic in care ne aflam, ne putem astepta ca unele tari sa inregistreze o crestere economica satisfacatoare, chiar si cu un nivel al inflatiei scazut", mai spune acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#consum Romania, #crestere economica Romanie, #economii Europa estica , #Crestere economica