Leul, incoltit anul viitor. Platile catre FMI vor afecta cursul valutar

Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 09:05
3882 citiri
Leul, incoltit anul viitor. Platile catre FMI vor afecta cursul valutar

Leul va avea de suferit, anul viitor, cand vor incepe platile catre FMI, spun analistii financiari. Ilie Serbanescu aminteste ca in Romania cursul a fost mentinut cu banii de la Fond, iar analistul economic Mircea Cosea nu exclude posibilitatea existentei unor atacuri speculative, intr-o perioada in care rambursarea devine dificila.

In timp ce Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR nu considera ca exista riscul deprecierii leului anul viitor, Mircea Cosea are o alta parere.

Intrebat daca exista riscul deprecierii leului anul viitor, in conditiile in care Romania va incepe sa ramburseze din imprumutul de la FMI, consilierul guvernatorului BNR a raspuns negativ.

"Nu are nicio legatura una cu alta. Banii se dau inapoi, Romania mereu plateste". Adrian Vasilescu nu crede ca Romania va trage bani din noul acordul incheiat cu FMI.

Consilierul guvernatorului BNR sustine ca nu exista nici riscul unei deprecieri a monedei nationale, ca urmare a reducerii dobanzii de politica monetara.

"Nu exista acest risc. Sigur ca exista o relatie intre dobanda si curs, dar dobanda urmareste rata inflatiei. Daca s-ar fi scazut dobanda in conditiile in care rata inflatiei ar fi in crestere sau ar fi constanta, atunci putea fi acest risc. Dar rata inflatie, din iunie, scade continuu", a precizat oficialul BNR, pentru Business 24.

Mircea Cosea il contrazice:

"Exista acest risc. Deocamdata nu vad o schimbare importanta in capacitatea economiei de a se redresa, in luniile care vin. Anul viitor nu este un an care sa beneficieze de masuri de restructurare serioase in economie, nu au fost luate pana la aceasta data si deci, ar avea efect intarziat.

Exista un climat international destul de putin previzibil si cred ca exista aceasta posibilitatea", explica Mircea Cosea, pentru Business 24.

Acesta a remarcat felul in care decurg negocierile Guvernului cu FMI si faptul ca toate declaratiile oficiale sunt cu "daca" si cu "vom vedea".

"Este clar ca nu avem o previziune solida, asa incat ma astept la o tragere a acestui acord precautionary".

Analistul Mircea Cosea sustine ca teoretic, anul viitor, cand Romania va incepe sa plateasca FMI, nu ar trebui sa se intample nimic cu leul, pentru ca este un mecanism de creditare si de rambursare cunoscut.

Totusi, riscul se va reflecta in credibilitatea Romaniei, "daca se intra intr-o situatie dificila de rambursare, leul va avea de suferit. S-ar putea sa existe si anumite atacuri de specula, in aceasta perioada cand exista dificultati in rambursare".

Leul a fost tinut de banii de la FMI

Analistul financiar Ilie Serbanescu considera ca riscul deprecierii leului va incepe in momentul in care va incepe plata principalului din imprumutul de la FMI.

In plus, Serbanescu sustine ca in Romania, cursul a fost mentinut de intrarile FMI.

"Cand economia se prabusea, leul era mai breaz ca intotdeauna" , puncteaza acesta.

"S-a tinut acest curs cu intrarile de la FMI, dar cand vor incepe iesirile, nu or sa il mai tina, pentru ca nu au din ce. In tara asta nu va mai intra niciun ban. Cine se mai baga?

Cei din Italia si Spania sunt faliti si nefericiti, investitii straine nu sunt. Dar de scos, trebuie sa scoatem bani ca sa ii platim pe cei de la FMI", spune Serbanescu, pentru Business 24.

In orice caz, trebuie sa ne pregatim pentru o perioada complicata, in care rolul bancii devine important, mai ales in ceea ce priveste supravegherea, adauga Mircea Cosea:

"Trebuie sa punem baza pe rigurozitatea creditului si pe disciplina bancara, pentru ca BNR trebuie sa fie extrem de atenta cu piata bancara.".

Masurile populiste, inevitabile

In opinia sa masurile populiste sunt inevitabile, intr-un an electoral, dar spera sa fie "mai decente".

"Romania nu are o clasa politica apta sa renunte la practicile vechi, in favoarea intelegerii unei realitati foarte foarte dure. Ma astept ca pana in termenul de sase luni, sa se faca anumite cadouri, cum ar fi o ridicare a pensiilor si a salariilor cu un procent cuprins intre 3 si 5%".

Mircea Cosea considera ca deficitul de 2,7%, de care amintea presedintele Comisiei de buget a Senatului, este o tinta foarte greu de atins.

"Pentru noi, un deficit mai mic de 3% inseamna recurgerea la masurile pe care le avem la indemana. Ori noi nu avem decat reducerea de personal". In acest context, analistul este de parere ca somajul prin restructurari va creste.

In plus, o crestere importanta a colectarilor la buget, prin reducerea economiei subterane nu poate avea loc. "Nu cred ca va exista o foarte importanta actiune in directia restructurarilor intreprinderilor cu capital de stat."

Salariile si pensiile nu vor creste anul viitor

Prudenta bugetara de care amintea presedintele Traian Basescu, inseamna, in opinia analistului, "o forma mai diplomatica, ca nu vom creste salariile si pensiile. Este o atentionare ca nu vor exista capacitati reale de crestere a pensiilor si salariilor.

Dar ma astept ca, la inceputul verii, sa se spuna ca avem resurse pentru a putea face acest lucru, cu o anumita treapta, pentru a demonstra ca actiunile pe care guvernul le-a pus in practica in 2009 si in 2010 au avut un rezultat".

Analistul Mircea Cosea precizeaza ca acest lucru nu este real, intrucat Romania nu are o capacitate de iesire din "vesnica indatoare" si nu avem o capacitate de plata a recuperarii de pensii si salarii.

In plus, "nu avem o iesire din recesiune vizibila si sustenabila, deci austeritatea pe care poporul o suporta nu a dat niciun rezultat. Probabil, acele cresteri care se vor face vor fi din alte fonduri, dar in mod sigur, nu din cresterea eficientei activitatii economice", concluzioneaza specialistul economic.

#curs valutar BNR, #depreciere moneda nationala bnr, #curs valutar euro, #curs lei, #curs valutar , #Crestere economica