Lucian Anghel: Romania va creste mai repede dezat zona euro

Vineri, 23 Martie 2012, ora 15:06
1448 citiri
Lucian Anghel: Romania va creste mai repede dezat zona euro

Romania va inregistra un ecart pozitiv de crestere economica fata de zona euro o buna perioada de timp, a declarat vineri, la o conferinta pe teme financiar-bancare, economistul-sef al BCR, Lucian Anghel.

'Nu ne-am modificat de cateva luni prognoza de crestere economica pentru 2012 - 1,2%. Ar putea sa para putin, dar daca ne comparam cu ce s-ar putea intampla in zona euro este un ecart de un punct si ceva.

Romania va ramane peste zona euro cu un punct si ceva, ca si anul trecut. Este normal ca economia romaneasca sa creasca mai repede decat zona euro, dar nu vor mai fi cresterile cu care ne-am obisnuit inainte de 2008. Romania va avea un ecart pozitiv fata de zona euro o buna perioada de acum incolo', a spus Anghel.

El a afirmat ca se exagereaza cu faptul ca Romania ar putea intra in recesiune tehnica daca va inregistra o a doua scadere a economiei, in trimestrul I 2012 fata de trimestrul IV 2011. Anghel a explicat ca datele sunt foarte volatile, in trimestrul IV 2011 datele initiale au fost revizuite, prognoza pentru trimestrul I 2012 este intr-adevar usor sub zero, dar aproape de marja de eroare.

'Acest lucru creeaza asteptari negative pentru economie, este ultimul lucru de care avem nevoie', a spus economistul sef al BCR, care a mentionat, pe de alta parte, datele economice bune din luna ianuarie 2012 comparativ cu ianuarie 2011 - cresterile din constructii si vanzarile de retail, precum si cresterea usoara din industrie.

Anghel a mentionat si faptul ca, fata de trimestrul I 2011, prognoza de crestere economica pentru trimestrul I 2012 este de 1%.

Lucian Anghel s-a referit si la un sondaj ad-hoc realizat printre companii de dimensiuni mari, cu care a avut o intalnire de lucru in urma cu o zi, care a aratat ca doua treimi dintre acestea au inregistrat o evolutie mai buna la inceputul lui 2012 decat cu un an in urma.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#crestere economica zona euro, #Lucian Anghel crestere economica, #crestere economica romania, #recesiune zona euro , #Crestere economica