Masurile de austeritate din Europa ameninta cresterea economica

Marti, 21 Septembrie 2010, ora 11:59
1415 citiri
Masurile de austeritate din Europa ameninta cresterea economica

Masurile de austeritate luate de statele europene pentru a reduce deficitele bugetare ameninta cresterea economica si ar putea afecta semnificativ increderea investitorilor, avertizeaza economistul Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel, transmite Bloomberg, conform Mediafax.

"Daca Europa continua pe drumul pe care a pornit, cel al masurilor de austeritate, rezultatul va fi franarea cresterii economice, care va determina scaderea veniturilor din taxe, iar prognozele vor fi dezamagite. Cand se va intampla asta, pietele vor reactiona. Aceasta abordare prin austeritate este foarte riscanta", a afirmat Stiglitz.

Comisia Europeana (CE) a estimat saptamana trecuta ca economia zonei euro va inregistra "o crestere mai moderata" in a doua jumatate a anului, odata ce guvernele au crescut taxele si au redus cheltuielile.

Randamentele celor mai indatorate state europene au crescut marti, potrivit Bloomberg, din cauza reaparitiei temerilor privind finantarea deficitelor.

Stiglitz, profesor la Columbia University si laureat al premiului Nobel, considera ca Europa se afla inca in cea mai dificila perioada a crizei.

CE a redus estimarea privind cresterea economica a zonei euro la 0,5% in trimestrul al treilea, respectiv 0,3% in trimestrul al patrulea. Relansarea economica "ramane una fragila", iar pietele financiare "si-au revenit numai partial" din luna mai, cand liderii UE au anuntat o noua interventie de urgenta pentru a preveni extinderea crizei fiscale din Grecia in alte tari din zona euro, potrivit Comisiei.

Stiglitz avertizeaza ca avansul economic global s-ar putea dovedi insuficient de puternic pentru a ajuta statele din zona euro.

El vede o "crestere foarte limitata" in Europa, in timp ce Statele Unite nu vor inregistra o evolutie economica suficient de solida pentru a stimula angajarile.

#masuri, #austeritate, #europa, #criza, #crestere, #economica , #Crestere economica