Bancile centrale, in cursa relaxarii politicii monetare. Vor repeta greselile Japoniei?

Luni, 25 Iunie 2012, ora 18:31
1481 citiri
Bancile centrale, in cursa relaxarii politicii monetare. Vor repeta greselile Japoniei?

Reprezentantii bancilor centrale considera ca este mai usor sa sustina economiile tarilor decat sa stimuleze expansiunea, pe masura ce perspectiva pierderii inregistrate de Japonia se intrevede la orizont in viitor.

O noua runda de stimulare globala slab corelata a inceput dupa ce Federal Reserve si-a extins programul Operation Twist si organismele similare din Japonia si Europa intentioneaza sa realizeze o relaxare monetara, potrivit Bloomberg.

Greseala consta in faptul ca, desi isi reinnoiesc eforturile de salvare, creatorii de politici monetare amana previziunile de revenire completa si risca expunerea ultimelor actiuni la cele mai mici lovituri. Acest lucru favorizeaza perspectiva extinderii slabe pe termen lung, asemanatoare cu stagnarea suferita de Japnia incepand cu anii '90.

"Experienta Japoniei arata ca bancile centrale pot sa diminueze cele mai grave efecte ale mediului economic actual, dar va fi foarte greu pentru aceste institutii sa stimuleze cererea", spune Peter Dixon, economist in cadrul Commerzbank AG din Londra. Acesta prezice o perioada indelungata de "crestere lenta si rata ridicata a somajului", in randul tarilor industriale cu datorii mari.

Investitorii ar trebui sa se pozitioneze in sensul actiunii pe piata monetara, chiar daca acest lucru nu va fi de ajuns, spune Jan Loeys, reprezentant al JPMorgan Chase & Co. Oficialii JPMorgan anticipeaza o crestere de 1,4% la nivel global anul acesta.

Bancile centrale evita sa actioneze pe piata monetara

Un dezavantaj este acela ca bancile centrale cu cele mai multe resurse, precum Banca Centrala Europeana si unele institutii de pe pietele emergente, ezita sa ia masuri. India a ales in mod neasteptat sa nu reduca plafonul de rascumparare a activelor, aflat la nivelul de 8%, in timp ce alte tari cu economii dezvoltate au ales sa nu scada acest indice din cauza ca monedele lor s-au depreciat si se tem ca activele lor sa nu fie afectate.

La aproape cinci ani dupa ce bancile centrale au fost nevoite prima oara sa actioneze pentru a revigora economia globala, acestea sunt fortate acum sa reactioneze pe masura ce criza datoriilor din Europa ameninta sa inghita Spania si Italia, implicand stagnarea economica a Statelor Unite ale Americii si incetinirea economiei Chinei. Un poll realizat de economisti in perioada 1-5 iunie arata ca estimarile privind cresterea economica din acest an implica o diminuare pana la 3,2%, fata de prognoza din mai, care era de 3,4%.

Economiile dezvoltate au datorii in limitele impuse de politica monetara, potrivit raportului anual al Bank of International Settlements (BIS). Bilanturile bancilor centrale contin in prezent active de 18 trilioane de dolari, ceea ce reprezinta 30% din produsul intern brut la nivel mondial, dublu fata de raportul inregistrat in urma cu zece ani, in timp ce ratele dobanzilor sunt la nivelul cel mai scazut, anunta raportul BIS.

Guvernele au cerut bancilor centrale sa prelungeasca stimularea economica, implicandu-se in restaurarea ordinii fiscale, spun oficialii BIS. Politica monetara le ofera liderilor doar mai mult timp in cursa lor de a actiona, lasandu-i insa expusi riscurilor economice rezultate in urma unei perioade prelungite.

Reprezentantii FedEx Corp., cel mai mare operator aerian de marfa, au spus saptamana trecuta ca profitul din primul trimestru al acestui an va fi mai scazut, comparativ cu previziunile analistilor, in contextul incetinirii expansiunii economice.

Incetinirea cresterii economice a contribuit la inlaturarea oricarei temeri privind inflatia. Pretul petrolului a scazut saptamana trecuta sub 80 de dolari pe baril pentru prima data in opt luni, iar marfurile au intrat pe o piata in scadere. Indicele Standard & Poor's GSCI al celor 24 de materii prime a inregistrat cel mai scazut nivel din octombrie 2010.

Fed: Economia SUA nu va avea aceeasi evolutie ca cea a Japoniei

Oficialii Fed sustin ca cea mai mare economie a lumii nu va avea o situatie similara cu cea a Japoniei, in parte pentru ca cei care produc politicile monetare au fost rapizi in a actiona in scopul promovarii expansiunii si sustinerii sistemului bancar.

Atat Fed cat si Casa Alba au revizuit de mai multe ori in scadere prognozele de crestere, incepand cu anul 2009. Ultima reducere a fost operata saptamana trecuta, cand bancile centrale si-au diminuat previziunile pentru 2012 si 2013. Oficialii Fed au estimat ca Produsul Intern Brut din 2012 va creste de la 1,9% la 2,4%. Estimarile din aprilie vizau o crestere de la 2,4% la 2,9%. Estimarile pentru 2013 se refera la o crestere de la 2,2% la 2,8%, comparativ cu o evolutie de la 2,7% la 3,1%.

Federal Reserve a avut asteptari optimiste, in ceea ce priveste revenirea economiei. Economia SUA a crescut cu 0,2% pe an incepand cu 2008. Produsul Intern Brut pe locuitor in 2011 a fost de 2,4%, sub nivelul din 2007, potrivit datelor Fondului Monetar International.

Saptamana trecuta, Fed a extins programul Operation Twist pe parcursul intregului an, planuind sa schimbe 267 miliarde de dolari in titluri pe termen scurt cu o datorie pe termen lung. Specialistii spun ca Fed este inclinata sa actioneze in sensul stimularii cresterii economice. Rata somajului a fost de aproximativ opt la suta din februarie 2009.

BCE: Economia zonei euro se confrunta cu riscuri serioase de scadere

Banca Centrala Europeana si-a redus perspectiva inaintea intalnirii din iulie. Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat ca economia zonei euro se confrunta cu riscuri serioase de scadere si conditiile s-au inrautatit de cand BCE a estimat pe 6 iunie ca economia zonei euro se va contracta cu 0,1% anul acesta. La sfarsitul anului trecut, BCE estima o crestere de aproape 0,3%.

O contractie de aproape 0,5% este foarte probabila, potrivit noilor estimari ale BNP Paribas SA. Capacitatea de productie s-a diminuat in iunie in ritmul cel mai rapid al ultimilor trei ani.

Acest contexr ii va determina pe reprezentantii BCE sa scada rata dobanzii cheie cu 25 de puncte de baza saptamana viitoare, astfel ca acest indicator va ajunge la un nivel record de 0,75%, spune Ken Wattret, economist in cadrul BNP Paribas Londra.

Participantii la summitul UE de saptamana aceasta vor discuta despre modalitatile de a realiza o uniune monetara prin urmarirea unor legaturi fiscale mai puternice, adoptarea initiativelor de sustinere a cresterii, impunerea unei supravegheri ridicate si intarire a bancilor.

Banca Angliei va impune masuri de stimulare a economiei

Guvernatorul Bancii Angliei, Mervyb King, va impune la intalnirea de pe 5 iulie mai multe masuri de stimulare dupa ce a pierdut cu 5 - 4 in cadrul unui vot impotriva relaxarii fiscale. Regele sustine cresterea vanzarilor de active pana la 78 miliarde de dolari si a spus pe 14 iunie ca banca centrala ca activa o facilitate de lichiditate in valuta englezeasca pentru a ajuta bancile si a demara operatiunea de relaxare a conditiilor de creditare care ar stimula un imprumut de pana la 80 miliarde de lire sterline.

HSBC Holdings Plc si Societe Generale SA estimeaza ca Banca Angliei va anunta o crestere a achizitiilor saptamana viitoare. Marea Britanie a reintrat in recesiune in primul trimestru al acestui an, iar Regele caracterizeaza criza din zona euro drept "un nor negru" care atarna deasupra economiei globale.

Persoanele care emit politicile monetare din cadrul Bancii Japoniei isi vor revizui proiectiile pe data de 11 - 12 iulie, la trei luna dupa ce estimasera ca PIB-ul va creste cu 2,3%, iar inflatia va creste cu 0,3% in anul fiscal incheiat in martie 2013.

Analistii de la UBS AG si Jefferies Japan Ltd. estimeaza ca Banca Japoniei va stimula programul privind achizitionarea activelor de la valoarea curenta de 498 miliarde de dolari.

Cauzele stagnarii economiei Japoniei la inceputul anilor '90 si posibilitatea aparitiei acestei situatii in alte tari

Economia Japoniei a stagnat la inceputul anilor '90 dupa ce Banca Centrala a stimulat costurile de imprumut pentru a tine in frau o crestere a inflatiei, a pietei imobiliare si a preturilor. Cu banci care s-au confruntat cu datorii ridicate, Banca Japoniei a scazut rata sa principala aproape de zero in 1999.

Dupa injectiile de capital in sistemul bancar in perioada 2001 - 2006, banca centrala a desfasurat cea de-a doua runda de relaxare fiscala. Miscarile nu au generat crestere, PIB-ul majorandu-se cu doar 0,75% in ulimii 20 de ani, potrivit datelor Fondului Monetar International. Preturile de consum au scazut numai in opt din ultimii 13 ani, iar inflatia nu a crescut cu mai mult de 1% din 1997.

Neajustata de schimbari ale preturilor, volumul economiei in 2011 a fost cel mai mic din 1990, contractandu-se cu 10% fata de valoarea maxima inregistrata in 1997.

Economistii Bancii Centrale Europene spun ca este putin probabil ca Statele Unite ale Americii si zona euro sa calce pe urmele Japoniei, pentru ca au dezechilibre diferite ale datoriilor inaintea crizei. Experienta Japoniei demonstreaza totusi importanta luarii unor masuri in cazul unor sectoare financiare care au probleme, in scopul de a genera o revenire durabila si arata ca intarzierea reformelor poate insemna o crestere economica fragila.

Un fost economist al Fondului Monetar International pune la indoiala functionarea masurilor de relaxare a politicii monetare si spune ca oficialii trebuie sa aiba in vedere masuri pe termen lung pentru a asigura supravietuirea economiilor, in loc sa se concetreze pe acordarea ajutoarelor pe termen scurt.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci centrale stimulare economica, #interventie banci centrale economie, #crestere economica banci centrale , #Crestere economica