Masurile pentru evitarea efectelor climatice catastrofale - o urgenta majora in Romania

Miercuri, 06 Decembrie 2006, ora 03:02
1331 citiri

Daca temperatura globala va creste cu 3 sau 4 grade Celsius in anii urmatori, specialistii romani au la dispozitie un interval intre 10 si 15 ani pentru a lua masurile necesare de evitare a efectelor climatice catastrofale."Cresterea temperaturii la nivel global va duce la cresterea nivelului apelor marilor si oceanelor, precum si la intensificarea fenomenelor meteorologice extreme. De asemenea, schimbarile climatice vor afecta cresterea economica, siguranta oamenilor. Tehnologiile menite sa stopeze schimbarile climatice periculoase au un potential economic foarte important, iar Romania poate beneficia de aceste avantaje, investind direct in acest sector", a declarat ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Robin Barnett, marti, intr-o conferinta cu tema "Schimbari climatice: Viitorul incepe azi"

Pana in prezent, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor a initiat 15 proiecte de stopare a schimbarilor climatice, dintre care 10 se afla in derulare. Prin intermediul acestora au fost reduse 11 milioane tone de dioxid de carbon (CO2), potrivit declaratiilor lui Vlad Trusca, consilier in Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor.

Pentru implementarea acestor proiecte au fost investite aproximativ 60 de milioane de euro, conform consilierului MMGA. "Stoparea schimbarilor climatice reprezinta provocarea majora a sectorului nostru. In Romania, inundatiile din 2005 si din 2006 sunt o dovada a efectelor schimbarilor climatice la nivel local si regional. Pagubele s-au ridicat la un 1,7 miliarde de euro. Ne indreptam spre o situatie dezastruoasa si nu facem nimic in acest sens. Este mai ieftin pentru noi, daca actionam acum", a spus ministrul mediului si gospodaririi apelor, Sulfina Barbu.

In scopul rezolvarii acestei probleme, Romania a ratificat, in 2001, Protocolul de la Kyoto, potrivit caruia aceasta trebuie sa reduca emisiile de gaze cu efect se sera cu opt la suta fata de nivelul din 1999. "Nivelul emisiilor de gaze cu efect de sera a scazut, potrivit rapoartelor din anul 2004, cu 40 la suta. Reducerea s-a datorat, in mare parte, inchiderii unor capacitati de productie", a precizat aceasta. De asemenea, in iulie 2005, MMGA a elaborat prima strategie nationala in acest sens, precum si planul national de actiuni pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Rezultatele preconizate ale Programului britanic pe 2006 privind schimbarile climatice sunt reducerea pana in 2010 a emisiilor de gaze cu efect de sera cu 23-25 la suta fata de anul de referinta, 1990, precum si reducerea cu 15-18 la suta a emisiilor de dioxid de carbon fata de nivelurile inregistrate in 1990. Reprezentantul Ministerului britanic pentru Mediu, Alimentatie si Afaceri Rurale, Terry Townshend, a estimat, citand un raport Stern, o crestere cu trei grade Celsius la nivel global in urmatorii ani ar insemna disparitia a 20-30 la suta din speciile existente pe glob.

Pentru ca clima globala sa fie stabilizata, emisiile de gaze trebuie reduse cu 90 la suta, potrivit studiului. Un studiu publicat de publicatia British Petroleum arata ca abordarea problemelor legate de schimbari climatice reprezinta o oportunitate de afaceri de 30 de miliarde de lire sterline, in urmatorii 10 ani.

"Firmele trebuie sa inteleaga avantajele investitiilor in accest sector. Nu se stie cum va evolua pretul carbonului. Tehnologia este la inceput, de aceea evolutia ei este nesigura", a spus Terry Townshend. Pretul carbonului pe piata libera din Romania a variat intre 5 si 29 de Euro pe tona in anul 2006.

Bloombiz, Rompres