Masurile vitale pentru mediul de afaceri, in 2012. Vezi parerile specialistilor (III)

Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 12:08
2376 citiri
Masurile vitale pentru mediul de afaceri, in 2012. Vezi parerile specialistilor (III)

Agricultura si turismul sunt doua "motoare" care pot invarti rotitele economiei romanesti in anul 2012. Specialistii contactati de Business 24 s-au intrecut in a recomanda seturi de masuri care ar trebui luate de catre stat in anul ce abia a inceput.

Omul de afaceri Ovidiu Tender nu vede economia Romaniei bazata pe un fundament real, de aceea spune ca o mare parte din aceasta functioneaza atorita infuziei de bani pe care o investeste statul in lucrari de infrastructura sau Sali de sport, lucruri nesanatoase pentru o dezvoltare sustenabila a economiei.

In opinia acestuia, agricultura ar putea constitui o sursa buna de venit, in conditiile in care faramitarea pamantului in sute de mii de proprietari face ca imposibilitatea existentei marilor exploatatii agricole sa determine o agricultura scumpa, fara tehnologie.

"Probabil ar fi fost o solutie daca ramaneau CAP-urile, daca proprietarilor de teren li se dadeau actiuni si ramaneau suprafete mari, mult mai usor de exploatat. Un proprietar are unul-doua hectare, el nu poate sa-si cumpere aparate pentru ca nu este rentabil. De aceea, prefera sa nu mai lucreze.

N-ar fi rau ca statul sa se gandeasca sa impoziteze terenurile agricole nelucrate pentru ca, intr-un fel ii obliga sa lucreze sau, daca nu vor, sa dea altora sa lucreze", a declarat Ovidiu Tender pentru Business 24.

Potrivit omului de afaceri, nu are cum sa se schimbe situatia economica a Romaniei, neavand o forta economica interna. De aceea, ramanem dependenti de ceea ce se intampla in lume." Daca in lume merge bine, ne va merge si noua bine", precizeaza Ovidiu Tender.

Pe de alta parte, analistul Lucian Davidescu este de parere ca sectorul constructiilor este singurul care a inceput sa-si revina dupa o cadere teribila. Cu toate acestea, in anii viitori Romania nu va mai vedea complexe rezidentia ci mai degraba reabilitari si imbunatatiri ale confortului termic.

"Vom vedea chiar o crestere a constructiilor eficiente, ca procedura si din punct de vedere al costurilor. Poate o explozie a locuintelor low-cost. Daca vor fi afaceri in stare sa creasca sunt cele care presupune optimizarea celor actuale, adica economii de cost, eficienta energetica, facturi mai mici, incepand de la utilitati si terminand cu factura de plata de la telefon", a declarat Lucian Davidescu pentru Business 24.

In opinia analistului, singura masura reala care poate fi luata in Romania in 2012 este reducerea de urgenta, a fiscalitatii pe munca, cu toate consecintele care pot fi imaginate.

" La un nivel responsabil ar insemna la jumatate fata decat este acum. Noi avem o taxare a muncii de 45%. Intre 40%, pentru salariul minim pe economie, cel mai inalt nivel din UE si 45% pentru salariul mediu pe economie.

La acest prag de impozitare, devine o problema chiar si pentru UE. Si ei au o problema cu aceasta taxare, dar, cand te afli la un nivel ridicat, iti permiti sa sacrifici cresterea economica si sa sacrifici competivitatea, de dragul stabilitatii si al unei presupuse protectii sociale", a mai adaugat Lucian Davidescu.

Potrivit acestuia, tarile din UE au taxarea muncii putin peste nivelul optim si pot alege sa o reduca spre deosebire de Romania, care are taxarea muncii mult peste nivelul optim si daca nu o reduce urgent si abrupt va ramane in saracie pe un termen foarte lung.

"Trebuie redusa fiscalitatea pe munca indiferent de consecintele pe care le ameninta finantistii si contabili, respectiv faptul ca nu vor mai fi incasari la buget si ca vom intra pe deficit. Alternativa este <>", mai spune analistul.

Economia Romaniei, in "convalescenta" inca 10 ani

Consiliera primului ministru, Andreea Paul Vass, se arata optimista in ceea ce priveste economia lui 2012, mizand pe faptul ca noul an va aduce o crestere usoara a cosnumului intern, dar si a exporturilor care se vor orienta de aceasta data spre pietele emergente, compensand astfel contractia cererii externe comunitare.

Conform acesteia, sursele interne de crestere economica raman investitiile si consumul.

"Guvernul a decis sa continue stimularea investitiilor publice, acoperite atat din resurse interne cat, mai ales, din fonduri externe nerambursabile (transferuri de capital). Investitiile publice se vor ridica la 38,1 mld lei, respectiv 6,6% din PIB, in crestere cu peste 2 miliarde lei fata de anul 2011", a declarat aceasta pentru Business 24.

In ceea ce priveste investitiile private, acestea se vor situa la nivelul din 2011, ca urmare a dezvoltarii Parteneriatelor Public-Private si a implementarii proiectelor investitionale private anuntate, potrivit spuselor consilierei premierului.

Cresterea reala a investitiilor totale din economie pentru anul 2012 este estimata la 4,5%, dublu fata de cresterea economica prognozata.

In opinia Andreei Paul Vass, Romania detine avantaje competitive in domeniul tehnologiei informatiei, de aceea in 2012 se va pune acceuntul pe acest sector al infrastructurii tehnologiei, care poate deveni atractiv tocmai datorita recunoasterii mondiale a specialistilor in domeniu.

"Daca ne uitam la cresterea economica prognozata pentru anul 2012, care se regaseste in intervalul 1,8% - 2,3%, in mod evident vom avea un an mai bun", a mai adaugat consiliera primului ministru.

Nu de aceeasi parere este insa analistul Lucian Davidescu, care spune ca aceasta tinta de crestere economica este complet utopica.

"Foarte posibil vom vedea o crestere destul de modesta, in jurul a 0%, iar daca cresterea va fi substantiala, atunci va fi "in ciuda statului" si in niciun caz "datorita eforturilor lui".

In opinia sa, in urmatorii 10 ani, economia Romaniei va fi in convalescenta, dupa care va urma o recuperare foarte grea.

"Banii nu mai vin in modul in care veneau. Asta inseamna ca trebuie sa crestem prin forte proprii si nu putem decat prin economisire interna. Acest lucru se intampla foarte greu, pentru ca o tara saraca acumuleaza incet, iar traiectoria de recuperare, fata de UE nu se mai masoara in ani, ci in zeci de ani", a mai subliniat Lucian Davidescu.

De asemenea, omul de afaceri Ovidiu Tender spune ca Romaniei ii va fi extrem de greu sa reconstruiasca ceea ce s-a stricat in 20 de ani.

"In '90, Romania avea un excedent de 3 miliarde de dolari in buzunare, acum are 100 de miliarde de dolari in minus. Va dati seama ca este greu dintr-o data sa strici un rau care a reusit sa adistruga o economie, sa indatoreze tara intr-o maniera foarte dura. Sper sa se intample ceva, nu-mi dau seama cum, dar cred ca numai rezolvarea situatiei globale va putea sa-i aduca beneficii Romaniei", precizeaza acesta.

Agricultura si turismul, un panaceu pentru economia Romaniei?

Potrivit Claudiei Filip, director Greater Ad, statul trebuie sa dovedeasca mai multa grija fata de companii prin adoptarea unor politici mai permisive cu scopul de a diminua rata somajului.

De asemenea, aceasta crede ca Romania ar trebui sa profite mai mult de pe urma agriculturii in conditiile in care 2011 s-a dovedit a fi un an cu productie buna.

Turismul este un alt domeniu in care ar trebui sa apara masuri vizibile.

"Promovarea valorilor turistice ale Romaniei si imbunatatirea serviciilor oferite pentru petrecerea timpului in statiuni ar putea fi o masura buna. Pacat ca nu stim sa profitam", a declarat Claudia Filip pentru Business 24.

Omul de afaceri Dragos Popescu, director general al RHS Distribution spune ca in primul rand ar trebui sa existe o strategie pe termen lung, indiferent de industrie sau domeniul de activitate.

"Ar trebui realizat un plan pe urmatorii 5 ani. In functie de strategie aleasa si planul propus, masurile ar trebui implementate de specialisti, indiferent de culoarea lor politica", a declarat acesta pentru Business 24.

#economie Romania 2012, #masuri austeritate 2012, #reducere fiscalitate munca 2012, #2012 an electoral, #crestere economica Romania 2012 , #Crestere economica