Mircea Cosea: Agricultura si exporturile au tras economia in jos in T3

Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 12:40
1688 citiri
Mircea Cosea: Agricultura si exporturile au tras economia in jos in T3

Scaderea economica de 0,5% in cel de-al treilea trimestru este cauzata de doi factori: seceta din agricultura si scaderea exporturilor, potrivit analistului economic Mircea Cosea.

Astfel, economia Romaniei este meteo dependenta, lipsind reformele structurale care sa "protejeze" tara noastra in anii de seceta.

"Era previzibil. Datele arata ca Romania nu va avea nici 1,1% crestere, nici 0,9 cum vrea Fondul Monetar International (FMI). Va avea 0,2, 0,3 sau chiar 0. Prin urmare, 2012 este un an care nu a indeplinit asteptarile guvernantilor sau ale FMI. Cauzele sunt foarte evidente. Sunt doi factori care au contribuit la scadere: agricultura si exporturile. Aceste rezultate ne arata ca agricultura este un factor necontrolabil de politica economica romaneasca. Este un factor meteo dependent.

Al doilea factor il constituie exporturile. Dependenta extrem de periculoasa pe care o avem fata de niste tari din Europa, a facut ca exportul nostru sa nu mai fie atat de activ ca in ceilalti ani", a explicat Mircea Cosea pentru Business24.

Potrivit profesorului in Economie, trendul de scadere economica este un fenomen generalizat in tarile Europei, ceea ce inseamna ca nivelul exporturilor nu va creste in urmatoarea perioada.

Cosea este de parere ca rezultatele financiare inregistrate de economia Romaniei in primele noua luni au fost influentate de tensiunile de pe scena politica.

"Eu cred ca rezultatele economice raportate in primele noua luni au fost influentate de situatia politica. A fost o perioada in care s-a vazut clar ca Romania este o tara care nu poate oferi o credibilitate. Orice investitor care ar veni in Romania cauta o predictibilitate, o stabilitate a afacerii lui. Pe cand, permanenta lupta politica au amanat deciziile de investitie in Romania. Criza politica nu a facut decat sa accentueze criza structurala cu care se confrunta Romania", a adaugat Cosea.

Conform primelor estimari ale Institutului National de Statistica (INS), Produsul intern brut in trimestrul al treilea din acest an a fost mai mic cu 0,5%, comparativ cu trimestrul al doilea din 2012.

Pe al treilea trimestru din acest an, fata de perioada similara de anul trecut, PIB-ul a inregistrat o scadere cu 0,6% pe seria bruta si cu 0,8% pe seria ajustata sezonier.

In primele noua luni ale anului, PIB-ul a crescut cu 0,2% pe serie bruta si cu 0,4% pe serie ajustata sezonier.

#economie romania, #scadere economica Romania, #PIB Romania Cosea, #declaratii Cosea PIB Romania , #Crestere economica