Moody's: Ratingul Romaniei se bazeaza foarte mult pe calitatea capitalului uman care atrage companiile straine

Miercuri, 24 Iulie 2019, ora 10:34
2373 citiri
Moody's: Ratingul Romaniei se bazeaza foarte mult pe calitatea capitalului uman care atrage companiile straine
Foto: Pixabay

Principalele dificultati la adresa ratingului de credit al Romaniei includ politica fiscala expansionista si deteriorarea deficitului de cont curent, se arata in raportul anual al agentiei de evaluare financiara Moody's Investors Service, care previzioneaza o crestere a economiei romanesti de 3,3% in 2019 si de 3,5% in 2020 sustinuta de o cerere interna solida.

Profilul de creditare al Romaniei ("Baa3", perspectiva stabila) echilibreaza perspectivele favorabile de crestere pe termen mediu ale tarii in raport cu sporirea vulnerabilitatilor fiscale si externe, se arata in raport.

Principalul sprijin al ratingului de credit al Romaniei il reprezinta potentialul sau de crestere economica de aproximativ 4%, unul din cele mai ridicate din regiunea CEE (Europa Centrala si de Est) . Potrivit Moody's, cererea interna rezilienta va sprijini o crestere a PIB-ului de 3,3% in 2019 si de 3,5% in 2020.

"Economia Romaniei beneficiaza de pe urma polurilor de excelenta in industriile strategice si diversificarea sectoriala. Calitatea ridicata a capitalului uman atrage companiile straine care si-au exprimat angajamentul pe termen lung fata de tara", a apreciat Olivier Chemla, vicepresedinte Moody's si coautor al raportului.

Principalele dificultati la adresa ratingului de credit al Romaniei includ politica fiscala expansionista, care a erodat castigurile obtinute din consolidare de la criza financiara globala din 2008-2009. Absorbtia relativ scazuta a fondurilor europene si sporirea volatilitatii interne asociata cu extinderea vulnerabilitatii externe afecteaza de asemenea profilul de creditare al tarii, se arata in raport.

O imbunatatire sustinuta a indicatorilor fiscali ai Romaniei si ai indicatorilor externi, insotita de a predictibilitate mai mare a politicilor, de credibilitate si de eficienta institutionala, ar reprezenta o evolutie pozitiva pentru ratingul de credit al Romaniei, apreciaza Moody's.

Presiunile negative se vor dezvolta probabil daca tendintele negative institutionale si fiscale persista si susceptibilitatea Romaniei la nivelul de risc continua sa creasca. De asemenea, o evolutie negativa pentru ratingul de credit al Romaniei il reprezinta in cazul sporirii dezechilibrelor macroeconomice sau a unei deteriorari suplimentare a balantei de plati a tarii si a pozitiei investitionale internationale, avertizeaza Moody's.

#Moodys rating Romania , #Crestere economica