Motoarele economiei britanice s-au cam oprit. A disparut orice urma de optimism

Joi, 27 Iulie 2017, ora 06:46
6837 citiri
Motoarele economiei britanice s-au cam oprit. A disparut orice urma de optimism
Foto: Kluwer Mediation Blog

Economia britanica a inregistrat o crestere timida de doar 0,3% in al doilea trimestru al acestui an, confirmand temerile unui declin al acesteia din perspectiva separarii de UE.

Pe de alta parte, nici primul trimestru nu a fost marcat de o evolutie performanta, economia din Regatul Unit crescand in perioada ianuarie-martie cu doar 0,2%, remarca CNN Money.

Datele erau oarecum asteptate de economisti, dar acestia nu mai au motive de optimism in conditiile acestea. "Economia a experimentat o scadere considerabila in primul semestru", anunta sec un comunicat oficial al Biroului National de Statistica din Marea Britanie.

Sectorul retail si cinematografia au marcat o usoara crestere, dar starea deplorabila existenta in sectoarele constructii si industrial apasa tot mai tare pe rezultatele economice din Marea Britanie.

Evolutia din primul trimestru este cea mai slaba inregistrata in randul economiilor europene, iar gurile rele nu se feresc sa vorbeasca de o eventuala recesiune.

Pana si economiile populatiei au scazut la cel mai redus nivel inregistrat in ultima jumatate de secol, iar cardurile de credit au devenit o solutie la care apeleaza tot ai multi insulari.

Pentru moment, toata lumea sta in expectativa ca sa vada cum vor evolua negocierile pe tema Brexit dintre Londra si UE, dar nervozitatea se simte in special in randul corporatiilor, care se tem de o eventuala iesire din UE fara vreun avantaj acordat Marii Britanii.

Acest lucru ar face extrem de dificila accesarea pietei unice de pe continent, prin prisma tarifelor impuse de UE si a reglementarilor pe care marile firme vor trebui sa le respecte.

#brexit, #crestere economica UK, #negocieri Marea Britanie UE , #Crestere economica