Motorul stricat al Asiei: China socheaza in continuare economia globala

Marti, 22 Septembrie 2015, ora 16:03
3991 citiri
Motorul stricat al Asiei: China socheaza in continuare economia globala
Foto: Wikimedia

Expertii Bancii Asiatica pentru Dezvoltare cred ca economia globala va mai inregistra doua socuri de nivel mediu in perioada urmatoare, prognoza privind cresterea economica din China si India fiind redusa dupa ultima analiza.

Institutia de credit apreciaza ca economia regiunii va creste cu 5,8% in acest an si 6% anul viitor, in scadere fata de perspectiva de crestere de 6,3% prognozata anterior, anunta The Guardian.

Motor gripat

Raportul bancii cuprinde evolutia economiilor din 45 de state din regiune, inclusiv a marilor economii: China, India, Coreea de Sud si Indonezia.

Economistul sef al Bancii Asiatice pentru Dezvoltare, Shang-jin Wei, sustine ca statele puternice ale Asiei vor reprezenta in continuare un motor al economiei globale, chiar daca unul care da semne de oboseala.

"Economiile in curs de dezvoltare din Asia sunt de asteptat sa aduca cea mai importanta contributie regionala la cresterea economica globala, in ciuda incetinirii ritmului de crestere economica.

Sunt insa si cateva turbulente de care trebuie sa tinem cont", estimeaza Shang-jin Wei.

Economia chineza, care a inregistrat o crestere de 7,3% in cursul anului trecut, se va apropia anul acest de un nivel de 6,8%, iar prognoza pentru 2016 indica un nivel si mai scazut, de doar 6,7 procente.

Anterior, banca estimase o crestere economica de 7,2% pe anul in curs si de 7% pentru anul urmator.

"In ciuda cererii de consum robuste, activitatea economica din China nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor in primele opt luni ale acestui an, ca urmare a scaderii nivelului de investitii si a reducerii cifrelor de export", arata raportul expertilor.

Acestia cred ca presiunea se va reduce treptat, pe masura ce economiile avansate vor incepe sa tureze motoarele, intarind cererea la nivel global.

O parte din lentoarea economiei chineze este auto-impusa de cerintele Beijingului de a comuta de la un model depasit, axat pe comert si investitii masive, la unul bazat pe cresterea economica sustinuta de consumul de pe piata interna.

Pana si India, vazuta in primavara de expertii FMI drept un competitor puternic pentru China, a reusit sa dezamageasca.

Intarzierea implementarii reformelor structurale de catre guvernul Modi i-a facut pe economistii Bancii Asiatice pentru Dezvoltare sa revizuiasca in scadere cu 0,4% prognozele de crestere economica pentru 2015 si 2016, pana la 7,4%, respectiv 7,8%.

Lipsa reformelor in economia indiana a avut ca efect indepartarea unor investitori si scaderea exporturilor.

In ciuda pesimismului de care dau dovada analistii bancii, bursele din regiune au inregistrat o usoara crestere la inceputul acestei saptamani, indicele Shanghai Composite apreciindu-se cu 1%.

#crestere economica china, #prognoza economica Asia Pacific, #Banca Asiatica pentru Dezvoltare, #crestere economica globala , #Crestere economica