NASA castiga anual miliarde de dolari din "economia spatiala"

Marti, 18 Septembrie 2007, ora 22:16
974 citiri

NASA, agentia spatiala americana, genereaza, la 50 de ani de la crearea sa, o adevarata "economie spatiala", care aduce anual miliarde de dolari, a declarat luni directorul agentiei, Michael Griffin, citat de AFP.Activitatile economice ale NASA au fost estimate in 2005 la 180 de miliarde de dolari, peste 60% din aceasta suma provenind din bunuri comerciale si servicii, a declarat Griffin, care a inaugurat la Washington o serie de conferinte marcand 50 de ani de la infiintarea agentiei.

"Cream nu numai locuri de munca, cream tot felul de noi piete si posibilitati de crestere economica ce nu existau inainte", a declarat directorul NASA.

"Aceasta economie in plina dezvoltare afecteaza aproape fiecare aspect al vietii noastre zilnice - traiul, munca, timpul liber - si genereaza potentiale noi piete. Permite comunicatiile prin satelit, inclusiv radioul si televiziunea, navigatia GPS, monitorizarea vremii si a climei (...). Se naste, de asemenea, o industrie turistica spatiala si se dezvolta servicii de logistica spatiala care vor transforma deplasarea in spatiu intr-o activitate comerciala viabila", a declarat Griffin, potrivit discursului postat pe site-ul NASA.

De la infiintarea agentiei spatiale, in urma cu 50 de ani, in contextul Razboiului Rece, "competitia militara si politica in spatiu a disparut in mare masura", iar "obiectivul explorarii spatiului in prezent se plaseaza in sfera economica", a aratat Griffin.

Directorul NASA a enumerat cateva domenii revolutionate de capacitatile tehnologice ale NASA, intre care cercetarea medicala prin instrumentele de detectare a tumorilor canceroase sau inventia defibrilatorului cardiac si dezvoltarea informaticii.

"La NASA exploram frontierele, de fapt cream frontiere, si, pentru ca misiunea noastra este de a zbura sub toate formele, in aer si spatiu, lucram si inovam - acolo se realizeaza cele mai mare descoperiri", a spus Griffin.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)