O crestere economica de 2% nu ajuta prea mult Romania - Raiffeisen

Miercuri, 26 Septembrie 2012, ora 18:41
1442 citiri
O crestere economica de 2% nu ajuta prea mult Romania - Raiffeisen

Potentialul de crestere economica a Romaniei a scazut semnificativ in ultimii ani, de la circa 5% la 2%, iar proiectiile arata ca va cobori sub 1% daca nu sunt imbunatatite cifrele demografice, a declarat economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru.

"Daca Romania creste cu 2% si Uniunea Europeana creste cu acelasi procent, noi batem pasul pe loc, nu este nicio convergenta", a afirmat Dumitru, intr-o conferinta de presa.

In opinia sa, o crestere economica de 2% nu ajuta prea mult Romania, in conditiile in care angajatii se asteapta la cresterea salariilor.

El a mentionat ca principala provocare a economiei romanesti in anii urmatori va fi cum sa asigure bazele de crestere.

La randul sau, economistul-sef al Volksbank, Melania Hancila, apreciaza ca una dintre provocari o reprezinta dezintermedierea financiara, fiind necesar ca Romania sa apeleze la toate sursele pentru a investi in economia nationala si a creste potentialul de dezvoltare a acesteia.

Totodata, seful Departamentului Analiza Piete al BRD, Carmen Lipara, spune ca Romania trebuie sa se indrepte spre finantarea prin emiterea de obligatiuni corporative, astfel incat sa fie disparat riscul pentru creditarea pe termen mediu si lung.

Oficialul BRD a aratat ca exista potential de a scadea dobanzile la care se imprumuta Romania, prin diminuarea riscului de tara.

Coface estimeaza pentru Romania o crestere economica de 1% in acest an.

Economia Romaniei a inregistrat o crestere de 1,2% pe serie bruta si de 1,7% pe serie ajustata sezonier in trimestrul al doilea din acest an, comparativ cu perioada similara a anului trecut, potrivit Institutului National de Statistica.

Romania are crestere economica anuala de 1,2% in trimestrul doi

Fondul Monetar International (FMI) va cobori cu "cateva zecimi" de punct procentual previziunile sale de crestere economica mondiala, a declarat, joi, Hoe Ee Khor, directorul adjunct al Departamentului Asia si Pacific din cadrul Fondului.

#romania crestere economica, #potential crestere economica Romania, #economie romania , #Crestere economica