OCDE: revenirea economiei mondiale incetineste

Joi, 18 Noiembrie 2010, ora 13:41
1291 citiri
OCDE: revenirea economiei mondiale incetineste

Revenirea economiei mondiale incetineste, in conditiile in care economia SUA se relanseaza mai lent decat s-a anticipat, iar cresterea in statele emergente se tempereaza, apreciaza Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), citata de Reuters, mentioneaza Mediafax.

OCDE estimeaza ca avansul economiei mondiale va incetini la 4,2% in 2011, de la 4,6% in acest an.

In 2012, cresterea economica va reveni la 4,6%. In estimarile anterioare, din luna mai, organizatia indica o crestere de 4,6% pentru acest an si de 4,5% in 2011, fara a avansa vreo proiectie referitoare la 2012.

"Revenirea continua, insa intr-un ritm mai lent", a declarat economistul sef al OCDE, Pier Carlo Padoan.

El mentioneaza ca dezvoltarea economiilor statelor membre ale OCDE se tempereaza in conditiile in care guvernele si-au mutat atentia de la masurile exceptionale de stimulare la reducerea deficitelor bugetare.

OECD avertizeaza ca dezvoltarea economiei globale ar putea fi limitata, printre altele, de o posibila criza a datoriilor suverane in Europa, declinul preturilor locuintelor in SUA si Marea Britanie, de tensiunile de pe piata valutara si cresterea neasteptata a yieldurilor obligatiunilor guvernamentale.

Pe de alta parte, insa, riscurile deflationiste in majoritatea statelor, desi prezente, sunt mici.

Organizatia estimeaza ca economia SUA, cea mai mare la nivel mondial, va avansa cu 2,7% in acest an, cu 2,2% in 2011 si 3,1% in 2012.

Prognozele din luna mai mizau pe o crestere de 3,2% in 2010 si 2011.

OCDE apreciaza, de asemenea, ca economia Germaniei, cea mai mare din Europa, va reveni la nivelurile anterioare crizei in 2011, insa Berlinul trebuie sa implementeze reforme pentru a obtine o crestere mai echilibrata.

Economia germana ar urma sa urce cu 3,5% anul acesta si cu 2,5% in 2011, datorita revenirii comertului mondial si cresterii cererii din partea populatiei, in conditiile in care veniturile vor avansa accentuat.

"O crestere mai echilibrata ar putea fi obtinuta prin implementarea de reforme structurale care ar stimula cheltuielile interne de investitii", noteaza OCDE.

Germania este acuzata ca submineaza stabilitatea financiara a partenerilor din zona euro prin politici care favorizeaza exportul in detrimentul cererii interne.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, cea mai mare inflație din UE pentru a treia lună consecutiv! BNR dă vină pe majorările de salarii
România, cea mai mare inflație din UE pentru a treia lună consecutiv! BNR dă vină pe majorările de salarii
După ianuarie și februarie, martie 2024 este a treia lună consecutivă în care majorările de prețuri înregistrate în România sunt cele mai mari din Uniunea Europeană! Mai mult decât...
Alin Burcea, ANAT: Turismul romanesc va miza si pe incoming, dar si pe turismul intern
Alin Burcea, ANAT: Turismul romanesc va miza si pe incoming, dar si pe turismul intern
Noul presedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, Alin Burcea, vrea sa transforme atragerea turistilor straini (n. red. incoming) in prioritate nationala Oficialul ANAT considera...
#ocde, #economie, #mondiala , #Crestere economica