Previziuni pentru 2012: Care va fi motorul de crestere economica? Vezi ce spun specialistii

Luni, 19 Decembrie 2011, ora 12:05
3671 citiri
Previziuni pentru 2012: Care va fi motorul de crestere economica? Vezi ce spun specialistii

Odata cu sfarsitul unui an greu, economistii si finantistii contactati de Business 24 se iau la intrecere in a face previziuni pentru anul urmator. Daca in 2011, principalul motor de crestere a fost reprezentat de exporturi si, in acelasi timp, am avut avantajul unui an agricol bun, in 2012, pronosticurile sunt sumbre.

Pe fondul saracirii zonei euro, care va fi in cautare de produse ieftine, exporturile Romaniei ar putea fi si anul acesta un motor slab al cresterii economice.

Cu toate acestea, istoria spune ca anul electoral vine cu "tolba" plina de mici pomeni care vor impulsiona consumul. Iata cum va arata economia anului 2012, in opinia specialistilor.

Varujan Pambuccian, deputat

- Agricultura nu va mai fi motor de crestere, in schimb exporturile vor continua sa fie un motor important pentru ca, pe fondul saracirii zonei europene, produsele mai ieftine, cum sunt produsele noastre, vor continua sa aiba cautare. In acelasi timp, industria de IT si comunicatii va deveni un motor important al cresterii economice din 2012.

- In economia Romaniei, transformari spectaculoase nu se vor intampla in 2012. Faptul ca in momentul de fata avem un regim fiscal rezonabil e un lucru pozitiv. Daca nu se va umbla deloc la fiscalitate, mediul nostru economic va fi mult mai prietenos decat cel din sudul Europei, unde se prefigureaza un dezastru. Important este ca Guvernul sa reziste tentatiei de a umbla la orice mecanism fiscal.

- In ceea ce priveste noi masuri de stimulare, ma tem ca nu mai e spatiu pentru acestea. Ele trebuiau luate acum 3-4 ani pentru a da rezultate acum. Pe de alta parte, masurile de tip subventii nu mai pot aduce nimic nou. In momentul de fata lupta e pe doua lucruri: cine produce mai ieftin si cine ia rezidenta fiscala a altuia. In clipa de fata, nu avem spatiu de manevra pe fiscalitate.

Dan Radu Rusanu, fost ministru de Finante

- Exporturile nu au fost grozave nici in 2011. In 2012, avand in vedere noul buget de stat, motor de crestere economica nu exista in afara de fondurile europene, insa, din pacate, din acestea nu poti face crestere economica. In plus, fondurile europene sunt apreciate anul acesta la 13 miliarde RON in conditiile in care in 2010 au fost 5,5 miliarde, iar in 2011 se extrapoleaza la 6,4 miliarde lei.

- Prin urmare, pentru 2012 Guvernul aprecieaza o crestere de 200%, in conditiile in care pana acum cresterea normala a fost de 10-15%. Toate aceste investitii sunt mult supraevaluate. Investitiile reale care se vor face in 2012 sunt in jur de 4,3% din PIB

- In niciun caz cresterea economica a Romaniei pentru 2012 nu va fi de 2%, ci va fi de maximum 1%. Guvernul, prin noul buget de stat, nu s-a orientat asupra niciunei strategii de cresterea economica. Toate ministerele au bugetat cresteri la achizitii de mobilier, birotica, deplasari in strainatate si cheltuieli de protocol intre 10 si 400%.

- Pentru 2012, toate previziunile sunt foarte sumbre in conditiile in care leul se devalorizeaza de la o zi la alta. Am semnat deja un acord european prin care nu avem voie sa majoram deficitul bugetar, am fost pusi la acelasi regim de austeritate cu celelalte tari din Europa de Vest, care au o datorie publica mult mai mare decat Romania. Daca nu stim sa negociem, Romania va avea o soarta foarte dura in urmatorii 4-5 ani

Mircea Cosea, economist

- Agricultura nu va mai fi motor de crestere in 2012, intrucat anul agricol e compromis din punct de vedere meteo, prin urmare, productia de anul trecut nu se va mai repeta. Vor ramane in continuare exporturile, cu un impact mai mic decat in 2011 pentru ca pietele Europei Occidentale, de care noi suntem dependenti, au greutati vizibile. Astfel, comenzile vor fi mai mici decat in 2011.

- Sunt absolut convins ca, in prima parte a anului, vor avea loc mariri de pensii si salarii, care sunt legate de anul electoral. Acest lucru va duce la o anumita crestere a consumului care va contribui intr-o mica masura la cresterea economica din 2012.

- Mai exista un factor care ar putea contribui la cresterea din 2012, desi este sub semnul intrebarii: ponderea mai mare pe care bugetul din acest an o da investitiilor in infrastructura, desigur, tot cu impact electoral.

- Vor fi finalizate anumite trasee de autostrazi, care vor contribui la aceasta crestere. Dupa 3 ani de programe anti-criza, nu am reusit sa multiplicam motoarele cresterii, ramanem la cele de pana acum. Lucrul cel mai grav e ca nu am reusit sa realizam o crestere prin factori interni, printr-o investitie generoasa in agricultura.

- Anul 2012 va avea un ritm de crestere mult mai mic decat cel preconizat, intre 0,5-1% a PIB-ului. Acum este prea tarziu pentru masurile esentiale care ar fi putut fi luate. Se mai pot lua, insa, niste masuri tipic romanesti, adica de carpire.

- In primul rand, ar fi trebuit identificate ramurile si a domeniile pentru export pentru a fi incurajate din punct de vedere fiscal. Noi inca nu stim care sunt domeniile cu vocatie spre export pe piata europeana, nu stim ce ansambluri de productie pot fi stimulate. De acum incolo, ar trebui sprijinita serios activitatea exportatorilor privatie si ai celor multinationali de promovare a unor produse prin targuri, manifestari, participari la expozitii.

- De asemenea, ar trebui sa asistam la un rol mai important al Eximbank-ului care e destul de timid in legatura cu promovarea exporturilor. Un alt lucru din scurt pe care ar trebui sa-l facem ar fi sa fortam turismul

- Anul 2012 nu va reprezenta un an in care Romania sa sprijjine exportul intr-o directie care sa-i aduca un profit in PIB. Daca ar fi facut acest lucru ar fi inceput din 2010 sa-si reorienteze exporturile pe piete extra-comunitare, pe care noi le-am avut in trecut: Rusia, China, America de Sud, unde efectele crizei au fost mai mici.

#economie Romania 2012, #romania motor crestere 2012, #exporturi motor crestere, #agricultura motor crestere romania, #buget stat 2012, #previziuni 2012 , #Crestere economica