Primele concluzii G-20: Liderii lumii promit o crestere economica globala uniforma

Luni, 16 Noiembrie 2015, ora 13:31
2686 citiri
Primele concluzii G-20: Liderii lumii promit o crestere economica globala uniforma
Foto:

Liderii primelor 20 de economii la nivel mondial se arata ingrijorati de evolutia disproportionata a economiei globale, in ciuda unor recente prognoze incurajatoare venite de pe pietele dezvoltate.

In cadrul summit-ului G20 din Turcia de zilele acestea s-a desprins ideea creionarii unui set de masuri menite sa incurajeze atingerea unui nivel suplimentar de crestere economica cu 2% pana in 2018, anunta International Business Times.

Crestere inegala

Liderii de state si de guverne prezenti in cadrul summit-ului din Antalya vor face public un angajament comun pentru stimularea cresterii economice in cele 20 de state pentru urmatorii 3 ani.

Conform Reuters, ciorna documentului arata ca principalele piedici in relansarea cresterii economice la nivel global le constituie o cerere scazuta la nivel global si persistenta unor probleme structurale.

"Cresterea economica globala este inegala si sub asteptarile noastre, in ciuda unor perspective pozitive oferite de pietele dezvoltate", se arata in ciorna documentului.

Perpectiva economica globala prezinta diferente majore intre peisajul economic de pe piata americana, unde analistii prognozeaza pentru luna viitoare o prima crestere a dobanzii de referinta din ultimii 9 ani, in vreme ce restul tarilor, in special China, prezinta inca vulnerabilitati in fata unor eventuale socuri.

In UE, presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a anuntat ca se ia in considerare o extindere a programului de relaxare cantitativa, avertizand ca inflatia, unul din indicii de baza ai sanatatii economice din regiune, a ramas la un nivel scazut.

Pe de alta parte, decizia Rezervei Federale de a majora dobanda de referinta reprezinta un motiv de ingrijorare in pietele financiare, in special in randul economiilor emergente, anul acesta majoritatea valutelor depreciindu-se in fata dolarului american.

Apelul comun al lideruilor prezenti la summit fata de reprezentantii Washigtonului s-a referit la "calibrarea precauta" a ratei dobanzii de referinta si la comunicarea din timp a noilor politici monetare ce ar urma sa intre in vigoare de anul viitor pe piata americana.

O noua politica fiscala

Sefii celor 20 de state au cazut de acord si asupra initierii unui set de legi fiscale menit sa impiedice corporatiile sa evite sistemele de impozitare de pe diferite piete.

Raman insa destule intrebari daca statele care recurg la negocierea impozitelor platite de marile corporatii sunt pregatite sa renunte la acest tip de politici fiscale.

Masuratorile din Baza de Eroziune si Reprofilare a Profiturilor au fost initiate dupa aparitia unor mai multe rapoarte despre modul in care corporatii precum Starbucks sau Google reusesc sa evite impozitarea prin ascunderea profitului in diferite paradisuri fiscale sau specularea unor portite legislative.

O lume in criza

Problema refugiatilor din Orientul Mijlociu si din alte regiuni ale globului reprezinta un alt punct fierbinte pentru care liderii celor mai mari 20 de economii din lume cauta o solutie.

"Daca liderii tarilor G20 se angajeaza sa creasca nivelul de asistenta financiara pentru aceste populatii si le garanteaza dreptul la munca pentru a-si intretine familiile, abia atunci putem vorbi de un prim pas facut in rezolvarea acestei crize globale", apreciaza un reprezentant Oxfam, o agentie umanitara.

Anul acesta se preconizeaza ca un milion de refugiati din Siria, Afganistan si Irak vor intra in Europa, peste 2 milioane fiind deja cantonati in Turcia. Pana la finalul anului 2017, UE ar putea fi asaltata de 3 milioane de refugiati, arata estimarile oficiale.

In acelasi timp, criza refugiatilor si gasirea unei solutii politice pentru conflictul regional din Orientul Mijlociu este strans legata si de ingrijorarile privind securitatea statelor occidentale, in special a celor europene.

Ultimele atentate de la Paris au lasat in urma 129 de morti si 350 de raniti, intr-o lovitura atribuita jihadistilor ISIS.

Sefii de stat prezenti la summit-ul din Turcia au convenit ca evenimentele recente din capitala Frantei impun masuri sporite de securitate si control la frontiere, dar si un control strict al canalelor prin care organizatiile teroriste se finanteaza.

Pe langa teroristi, hackerii reprezinta a doua mare amenintare globala, infractiunile cibernetice subminand capacitatea retelei Internet de a sustine cresterea economica si dezvoltarea.

#crestere economica inegala, #summit g20, #masuri combatere terorism, #criza refugiati Europa , #Crestere economica