Profiturile trimestriale ale Apple au crescut cu 78%

Joi, 18 Ianuarie 2007, ora 11:48
943 citiri

Grupul Apple Inc. a anuntat o majorare cu 78% a profiturilor trimestriale, depasind cu mult asteptarile de pe Wall Street, crestere s-a datorat sarbatorilor de sfarsit de an, perioada in care a vandut peste 21 de milioane de playere multimedia iPod, relateaza Reuters.

Castigurile trimestriale ale companiei au depasit pentru prima data nivelul de un miliard de dolari, insa estimarile pentru trimestrul curent se afla sub plafonul pe mare mizau analistii. Vanzarile playerului multimedia iPod au depasit si cele mai optimiste asteptari, chiar daca livrarile de calculatoare Macintosh, atat desktop, cat si laptop au fost mai mici decat estimarile pietei. Apple a introdus pe piata, inainte de inceperea sezonului sarbatorilor de sfarsit de an modele iPod mai ieftine, cu o capacitate de stocare mai mare si de dimensiuni mai mici.

"Vestea buna este ca desi modelele de calculatoare Mac nu s-au vandut atat de bine, vanzarile iPod au compensat aceast lucru, ceea ce dovedeste diversitatea si calitatea liniei de produse Apple", a declarat un analist al Cross Research, Shannon Cross. Grupul Apple a acaparat aproximativ 70% din piata playerelor multimedia portabile, iar analistii se intreaba daca Apple va putea mentine ritmul de crestere pe acest segment sau va incerca sa obtina o crestere economica si din alte sectoare, prin majorarea vanzarilor calculatoarelor Mac sau prin introducerea unor produse noi, precum recent-lansatul telefon multimedia iPhone, cu ocazia expozitiei Macworld de saptamana trecuta.

Apple a anuntat ca veniturile obtinute in primul trimestru al anului fiscal ce s-a incheiat la data de 30 decembrie 2006 s-au majorat pana la nivelul record de 1.004 miliarde de dolari, ceea ce inseamna 1.14 dolari pe actiune, cu mult peste venitul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, cand Apple a obtinut venituri de 565 milioane dolari, sau 65 de centi pe actiune. Conform analistilor chestionati de Reuters, Apple ar urma sa anunte profituri de 78 de centi pe actiune si venituri de 6,43 de miliarde de dolari.

Compania a anuntat ca pentru al doilea trimestru estimeaza castiguri de 54-56 de centi pe actiune si venituri de 4,8-4,9 miliarde dolari, fata de estimarile analistilor, care mizeaza pe castiguri de 60 de centi pe actiune si venituri de 5,2 miliarde dolari.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)