Prognoza economica 2016: China tine toata lumea in loc. Apar noi vedete in economia globala

Miercuri, 11 Noiembrie 2015, ora 14:37
3668 citiri
Prognoza economica 2016: China tine toata lumea in loc. Apar noi vedete in economia globala
Foto: Flickr/GovernmentZA

Economia mondiala nu pare sa se indrepte spre dezastru anul viitor, dar nimeni nu se asteapta sa creasca miraculos. Expertii se asteapta sa avem o crestere economica modesta in 2016, iar pentru acest rezultat dezamagitor China pare a fi de vina.

A doua mare economie a lumii isi incetineste ritmul de crestere economica, dupa cum au constatat expertii OCDE, FMI si cei ai Conference Board, iar toate celelalte economii dezvoltate vor avea de suferit din aceasta cauza, relateaza CNN Money.

Previziuni diferite

Pentru analisti, a devenit clar ca slabiciune manifestata de economia Chinei va afecta alte piete de pe glob. Statele Unite vor mentine aceeasi linie mediocra a evolutiei economice, iar Europa isi va imbuntatati usor performantele, dar nu in mod semnificativ.

In schimb, economistii forurilor financiare internationale se asteapta ca India si alte cateva economii emergente sa aiba o evolutie de-a dreptul spectaculoasa in 2016.

Economistii Conference Board anticipeaza o crestere a economiei globale de 2,8% pentru anul viitor, cu doar 0,3% mai mult decat in cursul acestui an.

Prognoza lor difera insa de cea data publicitatii de OCDE, care a manifestat ceva mai mult optimism, avansand o crestere a PIB-ului global cu 3,3% in cursul anului viitor.

In ambele cazuri, elementul cheie in descifrarea analizei ramane China. Chiar daca datele oficiale emise de Beijing sunt contestate de unii analisti, pentru moment toata lumea pare de acord ca vom vedea o descrestere usoara in economia chineza.

"Partea buna este ca nu vorbim de o prabusire. O parte din impact a fost deja absorbita", este de parere Bart van Ark, economistul sef al Conference Board.

Lipsesc jucatorii cheie

In calitate de cel mai mare consumator de materii prime de pe planeta, orice slabiciune in evolutia economiei din China va influenta automat si soarta tarilor exportoare.

In cazul in care China va da semne de renastere economica, am putea discuta de o usoara revenire pe linia de plutire si a economiilor bazate pe exportul de petrol sau cupru, ceea ce ar putea influenta si prognoza de crestere economica globala.

Pe piata din SUA este de asteptat ca americanii sa cheltuiasca mai mult, incurajati de scaderea preturilor petrolului si gazelor, dar lipsa investitiilor va face ca economia din regiune si piata financiara sa evolueze in continuare la un nivel mediocru.

India si cateva state africane vor inregistra un nivel de crestere economica superior celui din anii precedenti, pe masura ce populatia lor a devenit mai bogata.

Din nefericire, aceste economii nu au avengura de a influenta in mod covarsitor cresterea globala. Pentru moment aceasta pare blocata la o viteza redusa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#crestere economica globala, #economie china, #prognoza crestere economica 2016 , #Crestere economica